Linkuri accesibilitate

15 burse oferite de Academia diplomatică din Rusia


Tarde venientibus ossa! - înscrierile s-au încheiat în iulie

Tinerii care vor sa faca studii diplomatice in Federatia Rusa, au intarziat. Ministerul educatiei si cel al afacerilor externe si al integrarii europene, ministere care s-au ocupat de admitere, au primit actele pana la sfarsitul lunii iulie, iar de ieri a inceput testarea finalistilor. Paul Hodorogea a incercat sa afle detalii de la cele doua ministere si a aflat ca niciunul din ele nu stie exact despre ce e vorba.

Cele 15 burse sunt oferite de academia diplomatica a ministerului afacerilor externe a Federatiei Ruse. Studiile dureaza 3 ani, iar pentru inceput, eventualii viitori diplomati au depus la ministerul Educatiei si invatamantului o cerere, un CV in limba rusa si copia diplomei de studii superioare, tradusa, de asemenea, in rusa.

Am discutat cu responsabili de la ministerul educatiei si invatamantului, luand rolul unui tanar interesat anume de aceste studii. Iata cum a decurs discutia:

- Referitor la anuntul pe care l-am gasit pe internet despre academia diplomatica.
- Pentru cei care au fost admisi, deja ei au plecat si acum are loc testarea.
- Da cei care au fost admisi, ce probe trebuie sa dea?
- Pare-mi-se acolo era istoria Rusiei si daca nu gresesc limba straina. Si ceva din domeniul relatiilor externe ale Federatiei Ruse.
- Testarea la noi se facea, da?
- Nu, la ei, la academie. Cei care au trecut, au plecat si daca sustin examenele sunt admisi, daca nu sustin, nu sunt admisi.
- Ei si-au platit singuri drumul?
- Da. Loc bugetar primit. Toate cheltuielile aferente – cazare, mancare, drum le achitati dumneavoastra. Oferta a fost coordonata mai mult de ministerul de externe al nostru. Anul asta e primul an cand am fost inclusi si noi.
- Da avantajul care-i, daca as avea studii acolo?
- Asta deja tine si de cunostinte si de relatii. Cei care pleaca de obicei au acolo relatii. Sau vor mai departe sa fie angajati in Federatia Rusa in domeniul diplomatic, nu stiu.

Angajatii Ministerului de educatie si învatamant m-au indreptat sa aflu mai multe detalii la Ministerul afacerilor externe si al integrarii europene. Paradoxal, dar acestia au spus ca se ocupa doar de transferul dosarelor candidatilor de la ministerul educatiei la ambasada Federatiei Ruse, iar detalii pot afla de la ministerul educatiei. Totusi, Daniela Dima de la directia personal, legislatie, contencios s-a aratat disponibila sa ne spuna cat de importanta este academia diplomatica a MAE-ului rusesc.

Daniela Dima: „N-am facut noi selectarea. Noi numai am trimis dosarele spre ambasada si ambasada mai departe. Probele ei le sustin la Moscova, la academie. De pe data de 10 ei trebuiau sa sustina examenele la istorie, geografie si limba rusa, nu cunosc detalii.Sigur ca au avantaje. Este o academie foarte prestigioasa. Angajarea nu depinde de noi. Desigur ca e in favoarea persoanei care si-a facut studiile in academia aceasta. Daca persoana doreste sa faca studii la academia diplomatica – foarte bine.

Doar tinerii care au absolvit deja o facultate isi pot face studiile la academia diplomatica din Federatia Rusa. Aceasta pregateste diplomati din anul 1934.

Victor Chirilă
L-am intrebat pe Victor Chirila fost diplomat, în ce masura Moldova duce lipsa de cadre diplomatice: „Diplomati bine pregatiti, cu verticalitate, cu simtul datoriei si moralitatii probabil ca in mare parte se gasesc in afara Ministerului afacerilor externe. Foarte multi diplomati au beneficiat de burse oferite de mai multe state din UE. Austria, Germania, Danemarca. De exemplu chiar si din Romania. De asemenea erau diplomati buni care în trecut au facut scoala la Moscova”.

În perioada guvernarii comuniste, spune Victor Chirila, mai multi diplomati scoliti în Romania si-au parasit de buna voie postul sau au fost fortati sa plece din minister, urmare a politicii adesea reticente la adresa Bucurestilor din partea autoritatilor moldovenesti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG