Linkuri accesibilitate

Provocările economice ale viitorului guvern


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Fără asistenţă financiară externă, viitorul guvern nu va face faţă cheltuielilor curente

Iurie Gotisan: „Cea mai mare provocare ramine a fi recesiunea economica, care dupa parerea mai multor experti ar putea fi de minus 10-12 la suta, la sfirsitul acestui an. Din mai multe motive. Pe de o parte, veniturile la buget nu se string, asa cum in mod gresit au si fost estimate, asta pe masura ce timpul trece si se acumuleaza datorii, si consumul ramine destul de scazut, deci companiile, firmele nu primesc noi comenzi. Pe de alta parte, multe intreprinderi isi trimit angajatii in concedii fortate sau chiar ii disponibilizeaza. Respectiv, somajul la inceputul anului era in jur de 5 la suta, probabil ca acesta va fi de 10 la suta la sfirsitul anului. Si in cele din urma, provocarea cea mai mare este ca nu se rationalizeaza sau nu se optimizeaza cheltuielile bugetare suficient de rapid, despre care vorbea si FMI. Mai ales ca guvernul a inceput sa valorifice cheltuielile planificate deja pentru luna octombrie a acestui an si nu m-as mira daca la sfirsit de an vom avea un deficit de 2 miliarde de lei”.

Radu Benea: „Ce s-ar putea intelege prin rationalizarea cheltuielilor la buget si pe ce sprijin ar putea conta viitorul guvern?”

Iurie Gotisan: „Eu sint de parerea ca fara asistenta financiara externa, viitorului guvern ii va fi foarte dificil sa faca fata cheltuielilor curente. Statul, daca nu se imprumuta, nu are de unde sa plateasca, inclusiv cheltuielile curente si cheltuielile de salarii, pensiile, etc. Dar s-ar putea ca nici sprijinul financiar extern sa nu fie suficient. Si aici as veni cu un exemplu elocvent. Potrivit unor estimari, pentru ca sectorul constructiilor sa iasa cit de cit din criza, este necesar ca statul sa investeasca in aceasta ramura peste 200 milioane de dolari. Pentru comparatie, asisenta FMI din ultimii 3 ani a fost de 120 de milioane de dolari. Prin urmare, va fi un an destul de dificil pentru stat, pentru populatie si pentru sectorul privat”.

Radu Benea: „Banii trimisi acasa de muncitorii moldoveni din strainatate si care au alimentat pina acum cresterea economica si stabilitatea leului, ar putea sa ramina un factor pe care ar putea sa se bizuie in continuare guvernarea?”

Iurie Gotisan: „Bineinteles ca acesti bani continua sa ramina un factor de stabilitate a leului moldovenesc. Pe de alta parte, cursul de schimb este determinat de operatiunile de pe piata interbancara si peste 80 la suta sint de fapt jocuri speculative cu scadenta sub o saptamina. Deci, acolo se determina cursul pina la urma. Dar putem sa ne gindim ca acum 4 luni, cind inca se discuta sau se spera la o crestere economica, cursul era de 11,2 lei pentru un dolar american. Acum se discuta de recesiune de 10-12 la suta si cursul a ramas tot acolo. Fie ca avem o economie insensibila si nu reactioneaza deloc la vestile proaste, fie cineva tine cursul. Avem o experienta, cine isi mai aduce aminte, anul 1998, cind urmare a crizei financiare ruse, a urmat deprecierea brusca. Asta nu inseamna ca era neaparat o optiune mai buna deprecierea brutala la inceputul anului, dar o depreciere lenta si controlata, probabil ca se cerea. Altfel, efectele ar putea fi mult mai dramatice spre sfirsit de an”.

Radu Benea: „Daca e sa raminem la tema leului si a fluctuatiilor de pe piata valutara, la ce ar trebui sa se astepte populatia in viitorul apropiat, ce sfaturi ati avea?”

Iurie Gotisan: „Sa nu ia credite in euro, in general in valuta. Sa nu-si puna in pericol, in masura posibilitatilor, locul de munca, pentru ca altul nu vor mai gasi in perioada urmatoare, pentru ca flexibilitatea pietei muncii din Moldova este mult mai mica, decit acum un an. Daca au posibilitatea sa puna un ban deoparte, sa-l puna de pe acum, pentru ca s-ar putea sa vina criza de lichiditati, mai mare decit cea de pina in prezent. Cred ca sintem mai aproape de inceputul crizei, decit de sfirsitul acesteia. Pentru cei care au pus un ban deoparte si vor sa riste sa investeasca, este momentul oportun ca o faca, dar sa nu uite totodata ca pe timp de criza s-ar putea sa aiba si surprize. Pentru marea majoritate a populatiei cu putini bani pusi deoparte si reticenta la risc, comportamentul firesc este de a-si proteja mica avere”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG