Linkuri accesibilitate

Doi militanţi pentru drepturile omului asasinaţi în Cecenia


Zarema Sadulayeva
Zarema Sadulayeva

Crima survine la o lună de la asasinarea Nataliei Estemirova

Doi activisti pentru drepturile omului din Cecenia au fost omoriti. Zalema Sadulayeva si sotul sau au fost rapiti si, la citeva ore de la disparitie, au fost gasiti impuscati. Este mai putin de o luna cind o soarta asemanatoare a avut o alta importanta militanta pentru drepturile omului din Cecenia, Natalia Estemirova.

Trupurile celor doi soti au fost gasite abandonate intr-o masina lasata la periferia capitalei cecene Groznii. Fusesera rapiti ieri si disparitia lor a fost semnalata de un importat membru al organizatiei non guvernamentale Memorial, Aleksandr Cerkasov. El a precizat astazi intr-un interviu cu radio Svoboda: „Cei care i-au rapit s-au prezentat ca membri ai serviciilor de securitate. Intrebati despre rapire, oficiali ai ministerului de interne de la Groznii au spus ca perechea s-a suit de buna voie in masina rapitorilor. Ar fi trebuit sa se apere si sa ii impuste pe cei 5 care au venit sa ii ridice ?!”

Zalema Sadulayeva conducerea organizatia caritabila „ Salvati Generatiile” si se ocupa mai ales de soarta tinerilor care au avut de suferit de pe urma razboielor ruso-cecene din ultimii 15 ani. Sotul ei lucra impreuna cu ea, iar cuplul se casatorise recent. Barbatul iesise de curind din inchisoare dupa 4 ani de detentie. Fusese acuzat de relatii cu separatistii ceceni.

Activitatea organizatiei nu avea nimic de-a face cu politica, a spus Ludmila Alekseieva de la comitetul Helsinki de la Moscova. Se ocupau numai cu alinarea vietii copiilor si celor saraci.

In ultimii ani, spune Aleksandr Cerkasov de la Memorial, rapirile si uciderile persoanelor implicate in actiuni caritabile sau de aparare a drepturilor omului in Cecenia au devenit evenimente la ordinea zilei: Mii de oameni, inclusiv oameni complet nevinovati au fost rapiti si apoi omoriti in mod asemanator dupa cel de-al doilea razboi ruso-cecen.

Ramzan Kadyrov
Responsabilitatea pentru aceasta stare de teroare, spun militantii pentru drepturile omului, ii revine presedintelui pro-moscovit de la Groznii Ramzan Kadirov. Politica sa a fost una de violenta si de suprimare a oricarei opozitii. Familii ale unor militanti separatisti au fost omorite sau au disparut fara urma. Ceceni au fost impuscati la Moscova sau in alte orase ale lumii, fara ca nimeni sa fie tras la raspundere. Un climat de teroare a fost instaurat in Cecenia.

Dupa uciderea Nataliei Estemirova, presedintele fundatiei Memorial, Oleg Orlov l-a acuzat pe presedintele pro moscovit de la Groznii ca a ordonat crima. Kadirov a negat acuzatiile, inclusiv in recentul interviu pe care l-a acordat postului nostru de radio. La fel ca si idolul sau politic, premierul Vladimir Putin, Kadirov a vorbit cu cinism despre Estemirova, spunind ca era „lipsita de simtul onoarei si nerusinata”...
Estemirova, la fel ca si Anna Politkovskaia in Rusia, a fost un critic vehement al regimului pro moscovit de la Groznii.

Sadulayeva si sotul sau nu erau atit de cunoscuti precum Estemirova sau Politkovskaia. Ei nu isi spuneau opiniile cu voce tare, dar asta nu le-a garantat viata .

Rapitorii, spune agentiei Associated Press o alta activista pentru drepturile omului de la Groznii Kheda Saratova, s-au intors la putin timp dupa actiune la locuinta victimelor, luindu-le telefoanele mobile si masina.
XS
SM
MD
LG