Linkuri accesibilitate

Myanmar: Verdictul într-un proces înscenare


Aung San Suu Kyi condamnată din nou la 18 luni de arest la domiciliu

Din nou în arest la domiciliu pentru lidera opoziţiei din Myanmar, găsită vinovată astăzi de încălcarea condiţiilor de detenţie în trecut. Un tribunal de la Yangon a condamnat-o pe Aung San Suu Kyi la trei ani de muncă silnică în închisoare, dar generalul aflat fruntea juntei din Myanmar a schimbat imediat sentinţa în 18 luni de arest la domiciliu.

Verdictul pune capăt unui episod ciudat, început când un cetăţean american cu probleme psihice a trecut înot un lac din Myanmar şi a intrat neinvitat în casa de pe ţărm unde-şi petrecea termenul de detenţie la domiciliu Aung San Suu Kyi.

Aceste lucruri se întâmplau în luna mai, iar conducerea militară a ţării le-a folosit imediat pentru a-i înainta noi acuzaţii liderei opoziţiei pro-democratice, chiar înainte de expirarea ultimei sale condamnări. Suu Kyi petrecuse deja în detenţie 14 din ultimii 20 de ani, majoritatea în arest la domiciliu. La finele procesului de aproape trei luni ea, împreună cu două asistente, au fost găsite vinovate pentru încălcarea regulamentului prin faptul că i-au permis înotătorului să rămână în casă timp de 2 zile.

Televiziunea din Myanmar a difuzat astăzi ştirea despre condamnarea celor trei, cu precizarea că generalul Than Shwe a schimbat sentinţa tribunalului şi a înjumătăţit termenul de detenţie. Aceasta înseamnă că Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, va fi ţinute departe de public în timpul alegerilor generale de anul viitor, pe care junta la putere în Myanmar le prezintă ca marcînd instaurarea democraţiei în ţară.

Lidera opoziţiei nu are dreptul să candideze la funcţii politice, dar prin simpla sa prezenţă publică în timpul campaniei electorale ar fi putut spori şansele de reuşită ale Ligii Naţionale pentru Democraţie. Acest partid obţinuse o victorie covârşitoare în alegerile din 1990, dar nu a fost admis la putere de către juntă.

Şi înotătorul american, John Yettaw în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat astăzi la Yangon. El a primit şapte ani de închisoare, inclusiv patru de muncă silnică. Yettaw spune că a înotat până la casa lui Suu Kyi pentru a o avertiza că, potrivit unui vis pe care l-a avut, ea urma să fie asasinată de terorişti.

Reacţiile internaţionale în urma sentinţelor de astăzi au venit neîntârziat. În capitala tailandeză Bangkok şi în alte oraşe din Asia de Sud Est au avut loc demonstraţii de spijin faţă de Suu Kyi. La Bangkok, participanţii au scandat: „Libertate pentru Aung San Suu Kyi”! şi „Vrem democraţie”! Premierul britanic, Gordon Brown a spus că a fost un „proces înscenat” iar verdictul „l-a întristat şi înfuriat”. Această persecuţie „monstruoasă”, a spus Brown a subminat legitimitatea alegerilor care urmează. El a cerut Consiliului de Securitate ONU să impună un embargo internaţional asupra vânzărilor de armament în Myanmar. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a cerut Uniunii Europene să răspundă rapid cu sancţiuni împotriva juntei, care să vizeze mai ales producţia de lemn şi rubine. La Kuala Lumpur, ministrul de Externe al Malaeziei a spus că procesul a fost „o dezamăgire” şi a convocat o reuniune de urgenţă a ţărilor membre în Asociaţia Naţiunilor din sud-estul Asiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG