Linkuri accesibilitate

Dosarul „Galeria”


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov

Inregistrări telefonice între ziariști și oameni politici și scurgeri de informații

Primul-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a ordonat desecretizarea dosarului „Galeria” care conține înregistrări din convorbirile telefonice între o serie de ziariști și politicieni. Problema trebuie rezolvată de Țvetelin Iovcev, noul șef al Agenției pentru securitate națională (DANS).

”Galeria” a fost deschisă acum doi ani pe scopul declarat de a fi elucidată problema scurgerii de informații clasificate din serviciile speciale. Se pare însă că adevăratul motiv l-a constituit stabilirea surselor de informare ale unor ziariști care au criticat puterea de atunci. Dosarul a devenit, după cum afirma surse anonime din DANS, o analiză amănunțită a mediilor din Bulgaria și a relațiile lor cu clasa politică.

Ex-directorul Serviciului pentru securitate nationala Petko Sertov a fost convocat la vremea respectivă în fața Comisiei perlamentare pentru afaceri interne pentru a raspunde cu s-a întămplat că printre politicienii înregistrați se află și trei membri ai comisiei.

Procurorul sef Boris Velcev s-a declarat extrem de îngrijorat de cazul respectiv. El nu a exlus insa posibilitatea ca ascultarea deputatilor a facut parte dintr-o operatiune anticoruptie. Velcev a cerut întărirea controlului judiciar asupra mijloacelor tehnice de ascultare.

Se pare însă că desecretizarea „Galeriei” nu va fi deloc ușoară. Procedura va necesita un an. Pe de altă parte publicarea datelor personale conținute în dosar va putea avea loc numai cu acordul persoanelor respective.

Fiecare al zecelea politist din Bulgaria este angajat al serviciilor de urmarire si ascultare. Peste 5 000 fac parte din Directia “Operatiuni tehnice” – cea mai secreta din toate care exista in componenta Ministerului de interne. In ultimii doi ani directia a cheltuit pentru operatiuni speciale echivalentul a 50 de milioane de euro. Abia intre 2 si 5% din “productia” ascultatorilor a fost insa folosita in sala de tribunal.

In presa au aparut informatii privind existenta unei adevarate piete negre a stenogramelor din operatiunile de ascultare. Ofiteri ai politiei au devenit milionari dupa ce au ajuns in posesia unor inregistrari compromitatoare.
XS
SM
MD
LG