Linkuri accesibilitate

Cotidianele româneşti semnalează naşterea coaliţiei AIE


FMI: cît poate fi menţinut frontul român?

Nasterea coalitiei “Alianta pentru Integrarea Europeana” este semnalata de cele mai multe cotidiane romanesti in editiile de ieri si de astazi. Adevarul pune totusi in grupaj unele semne de dubiu, de pilda subtitulul “Optimism debordant”, repede neutralizat de un altul, “Coalitie fragila”. Sub acesta din urma sunt citati Igor Boţan, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa, si respectiv Vitalie Ciobanu. Potrivit lui Boţan, impartirea functiilor intre cele patru partide va fi foarte greu de facut. Vitalie Ciobanu este, la randul sau, ingrijorat ca niciunul dintre liderii formatiunilor nu par sa aiba sanse de a obtine asentimentul comunistilor in cazul unei candidaturi la presedinta tarii.

Cotidianul scrie despre dorinta comunistilor de a alege un presedinte neafiliat politic. Partidele de orientare democratica nu o sustin, iar unele dintre ele nu sunt dispuse nici sa negocieze cu comunistii anumite functii in schimbul voturilor in favoarea candidatului Aliantei pentru Integrarea Europeana.
Pentru Evenimentul zilei si Ziua, punctul cel mai important din lista de principii ale aliantei este renuntarea la vizele pentru romani.

Intre timp la Bucuresti, ziarele au comentat relativa ingaduinta a Fondului Monetar International, care a facut o prima evaluare a performantelor economice, in cadrul acordului de imprumut stand-by. “Nici Fondul si nici Comisia Europeana nu-si permit un faliment in Romania”, scrie Ovidiu Nahoi in Adevarul.

Ce apara organismele internationale nu sunt politicienii de la Bucuresti, ci Europa, care s-ar putea contamina daca un stat mare precum Romania s-ar prabusi economic. “Problema este cat poate fi mentinut frontul roman. Teoretic, Bucurestiul ar trebui sa foloseasca aceste luni de respiro pentru a restructura statul. Ar fi o adevarata minune. In acest caz, Traian Basescu si Emil Boc ar binemerita recunostinta natiunii, chit ca vor pierde alegerile. Dar daca minunea nu se va produce?” – isi formuleaza Ovidiu Nahoi temerile. Intregul rationament devine in Evenimentul zilei explicatie pentru ezitarile presedintelui Traian Basescu de a-si anunta candidatura pentru al doilea mandat.
XS
SM
MD
LG