Linkuri accesibilitate

Acţiuni profilactice ale autorităţilor împotriva virusului gripal de A H1N1


Studenţii şi şoferii de microbuze în vizorul ministerului Sănătăţii

La inceput de an de studiu, studenţii vor trebui să prezinte un certificat medical care confirmă că aceştia nu sunt infectaţi de gripă. Această măsura este una din cele propuse de comisia extraordinara antiepidemica republicana la şedinţa de ieri.

Certificatul medical pe care trebuie să-l prezinte fiecare student la inceput de an va fi eliberat de medicul de familie. Comisia antiepidemică a specificat totuşi că tinerii din institutiile preuniversitare şi copiii de la gradiniţe nu vor avea nevoie de astfel de certificate, intrucat vor fi examinaţi direct de medicii angajaţi în aceste instituţii.

Spre deosebire de alte state în care anul de studii va incepe mai tarziu pentru a preveni molipsirea în masă a elevilor şi studenţilor, in Moldova studiile vor incepe la timp. Declaraţia aparţine ministrului Educaţiei Larisa Şavga care într-un comunicat pentru presă îşi argumentează decizia prin nivelul redus al fluxului de elevi si studenţi.

In Chisinau se vor lua măsuri splimentare de profilaxie. Nicolae Furtuna, medic şef-adjunct pe probleme epidimiologice de la centrul municipal de medicina preventiva ne-a spus că soferii microbuzelor de rută trebuie sa respecte un set de reguli suplimentare sanitar-igienice.

„Daca eu sunt posesor de transport auto de ruta in municipiul Chisinau atunci voi fi obligat să asigur igienizarea permanenta si dezinfectia unitatilor de transport, sa asigur conditii socio-igienice pentru angajati. Soferul trebuie sa aiba unde sa-si spele mainile, sa aiba un wc dotat. Sa nu permita supra-aglomerarea unitatii de transport. Dimineaţa şi seara se vor intampla aceste lucruri, dar daca se va corela graficul de circuit, oricum vom descărca aglomerarea de pe ruta X”

Ministrul sănătăţii Larisa Catrinici a lăsat să se înţeleagă într-o declaraţie citată de serviciul de presă al guvernului că Moldova speră să obţină vaccinul impotriva virusului gripal de tip nou A H1N1, după ce marile companii producătoare din străinătate vor încheia etapa de testare – la finele lui septembrie sau mijlocul lui octombrie. Pînă atunci, instituţiile medicale din Moldova dispun de 10 mii de seturi pentru tratamentul eventualilor pacienţi.

Organizaţia Mondială a Sanataţii a numărat 193 de mii de victime ale gripei pandemice în 154 de ţări, peste 1300 din ele fiind fatale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG