Linkuri accesibilitate

Congresul Ziariștilor Români de Pretutindeni apreciază presa din R. Moldova


Portalul de știri UNIMEDIA a primit premiul de excelență în jurnalism

Preşedintele Băsescu la Congresul jurnaliştilor români de pretutindeni
Vasile Botnaru: Sigur că subiectul alianţei post electorale a fost unul de actualitate. Eu am încercat să-l întreb pe preşedintele Băsescu dacă, după ce în 2005 a contribuit cumva la stabilizarea situaţiei politice din R. Moldova, ce-l puţin aşa transpare acum din presă, dacă de data asta a ajutat la constituirea alianţei democratice. Preşedintele Băsescu mi-a spus că nu răspunde la această întrebare şi n-are niciun fel de comentarii. Dar în discursul ţinut în faţa participanţilor la congres, preşedintele Băsescu a spus că aşteaptă semne concrete de la noile autorităţi astfel încît relaţiile bilaterale să se amelioreze foarte rapid situaţia. Eu presupun că lista de priorităţi, aşa cum a făcut-o ministrul de externe român Diaconescu într-o masă rotundă la Europa Liberă, va fi preluată de ambele părţi, mai cu seamă reluarea întrunirilor comitetelor interministeriale, dacă nu cumva se va da curs unei propuneri de la Chişinău să se facă şedinţe comune de guvern.

Valentina Ursu: Rămîne România un avocat al Moldovei pe calea integrării europene?

Vasile Botnaru: Am să fac trimitere la o declaraţie a preşedintelui Băsescu care a spus că nu există o ţară mai loială decît România atunci cînd e vorba de itinerariul european al Moldovei şi este logic şi firesc ca la Bucureşti să se înţeleagă mai bine doleanţele şi dorinţele Republicii Moldova. Însă cu aceia care nu vor un itinerariu european pentru R. Moldova Bucureştiul nu are nimic de negociat.

Valentina Ursu: Prin ce este important acest congres al jurnaliştilor români de pretutindeni?

Vasile Botnaru: Este important pentru că se constituie o secţiune a jurnaliştilor dat fiind că pînă acum erau amestecaţi cu scriitori cu românii în general. Or, problemele jurnaliştilor sunt specifice şi este firesc să existe un for separat al jurnaliştilor.

Valentina Ursu: Preşedintele Băsescu s-a referit cu această ocazie la situaţia presei din R. Moldova.

Vasile Botnaru: A fost o preţuire atunci cînd preşedintele român a spus că jurnaliştii moldoveni au dat o lecţie, de curaj în primul rînd. Sigur că a fost plăcut pentru ziariştii moldoveni să audă din gura preşedintelui român că presa din Moldova va beneficia de mai multă susţinere. Sigur că se are în vedere susţinere logistică şi financiară. Presa trebuie desigur să răspundă cu o foarte bună deontologie şi cu o foarte bună calitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG