Linkuri accesibilitate

Louis O'Neill: Moldova are nevoie acum de reconciliere, de colaborare și de reforme


Declarațiile fostului șef al misiunii OSCE la Chișinău la audierile din Congresul american

În comisia bipartizană, Helsinki din Congresul american au avut loc audieri legate de alegerile anticipate din Moldova si perspectivele relatiilor americano-moldovene. Printre participanţii la discutie s-a numărat şi Louis O’Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chisinău, care a pledat pentru reconciliere, cooperare şi reforme. O’Neill a avertizat totodată împotriva prelungirii negocierilor politice: „Nu as vrea sa vad convorbiri fără sfârşit despre formarea coaliţiei de guvern. Şi ar fi foarte rău pentru Moldova dacă politici(enii) acuma s-ar pregăti numai pentru încă noi alegeri anticipate. Moldova are nevoie de un guvern, de reconciliere acum, de colaborare şi de reformă”.

Louis O'Neill
Louis O’Neill a sugerat că în acest moment, Statele Unite ar putea sprijini Moldova în primul rând acordând importanţă acestei ţări, acordîndu-i atenţie. El a pledat totodată pentru susţinerea financiară a Moldovei, prin programul Provocării Mileniului, pentru că reformele „au nevoie de bani”. Consolidarea socieţătii civile si a partidelor este o prioritate, în opinia lui O’Neill.

Dar cea mai importantă reformă este cea a sistemului judiciar, pentru că: „... fără într-adevăr un sistem de echilibrare a puterilor... nimic nu poate să fie”.

O’Neill a atras atenţia, în cadrul audierilor din Comisia Helsinki a Congresului american şi asupra problemelor pe care le pune acum o constituţie plină de lacune: nu este clar când ar trebui să aibă loc noi alegeri, daca vor avea loc sau când trebui să renunţe la putere Vladimir Voronin ? Dar în pofida acestor probleme, O’Neill este de părere că politicienii nu trebuie să apeleze mereu la Curtea Constituţională.

„Poporul a votat... şi e timpul acum pentru reforme în Moldova; pentru un pas înainte, nu doi înapoi” – a mai declarat Louis O’Neill, în interviul acordat Europei Libere după audierile din Comisia Helsinki a Congresului american.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG