Linkuri accesibilitate

Consumatorii nimănui


Deşi premierul Zinaida Greceanîi a declarat deunăzi că tariful la gazele naturale pentru aşa-numiţii consumatori finali se va micşora în curînd cu 10%, mărturisesc că nu am fost copleşit de bucurie. Şi iată de ce.

Vorba e că Gazprom a micşorat preţul gazelor naturale pentru Moldova de la 1 iulie. De ce dar abia peste o lună ni se vorbeşte despre o posibilă ieftinire a gazelor pentru consumatori? De ce o lună întreagă Moldova-gaz, guvernul şi ANRE-ul au tăcut? Întrebarea asta mi se pare justifictă. Îmi amintesc cum în anii precedenţi, ori de cîte ori Gazpromul majora preţul gazelor, reacţia sus-pomeniţilor era promptă. Ni se declara imediat că, dată fiind decizia concernului rus, trebuie şi noi consumatorii să plătim mai mult. Şi, bineînţeles, “consumatorii finali” primeau foarte repede facturile cu tarifele mărite. Prin urmare, întrebarea se impune de la sine: de ce acum, cînd tariful a fost micşorat, Moldova-gaz, guvernul şi ANRE nu au fost la fel de harnici şi rapizi cum sînt atunci cînd tariful se umflă?

Declaraţia premierului nu m-a făcut optimist şi pentru că Moldova-gaz nu a confirmat-o încă. Iar unii experţi chiar o infirmă, zicînd că aşa-numiţii consumatori finali vor plăti acelaşi tarif vechi. Chipurile tariful actual trebuia să fie şi mai mare şi acum, lăsînd totul cum este, Moldova-Gaz îşi va recupera pierderile. Aşa sau altfel, e limpede că nimic nu e sigur.

Iar bietului consumator nu-i rămîne altceva decît să aştepte şi să ghicească în bobi. Se va micşora sau nu tariful? Numai timpul va dezlega această enigmă. Consumatorul moldovean oricum nu poate face nimic. El nici măcar nu a înţeles încă cum se formează preţurile metrilor cubi, gigacaloriilor şi kilowaţilor.
XS
SM
MD
LG