Linkuri accesibilitate

Proiectul South Stream parafat la Ankara de Erdogan şi Putin


Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin la Ankara
Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin la Ankara

Turcia pare să aibă de cîştigat din concurenţa dintre proiectele South Stream şi Nabucco

În vreme ce Europa spune că vrea să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, Rusia caută să-i vândă şi mai mult gaz, dar pe o rută mai sigură, care să nu treacă prin Ucraina. Astăzi la Ankara, premierul rus Vladimir Putin a parafat cu liderii Turciei proiectul conductei South Stream, care va trece prin apele teritoriale turceşti din Marea Neagră şi va merge mai departe prin Balcani spre Occident. Unii analişti spun că acordul semnat astăzi ar putea crea probleme Turciei, care este candidată la intrarea în Uniunea Europeană.

Proiectul South Stream, discutat de premierul Putin la Ankara concurează până la un punct un proiect europeano-turc, numit Nabucco. Conducta Nabucco ar urma să aducă în Uniunea Europeană gaz din zona Mării Caspice, de pildă azer şi turkmen, trecînd prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Dar proiectul South Stream, negociat de Putin, pare să fie cu un pas înaintea celui european. Nabucco încă nu are surse de gaz absolut sigure, ci doar promisiunea unor guverne din ţări exportatoare. South Stream va fi o conductă rusească transportînd gaz rusesc. De aceea, europenii se tem că proiectul rusesc va începe să funcţioneze efectiv mai devreme decât al lor, deşi lucrările de construcţie vor dura cam la fel de mult.

Rusia insistă la nivelul declaraţiilor că Nabucco şi South Stream nu sunt concurenţi, pentru că Europa are nevoie de gaz mult, din cât mai multe surse. Astăzi la Ankara, premierul Putin a spus că noua conductă este un proiect foarte necesar pentru securitatea energetică a întregii Europe.
De teama mustrărilor de la Uniunea Europeană, la care vrea să adere, Turcia spune acelaşi lucru şi respinge ideea că ar face un joc dublu, sprijnind şi proiectul cu Moscova, şi cel cu Bruxelles-ul.

Observatorii din Turcia spun că ţara lor are nevoie de ambele proiecte. Asta crede de pildă Taylan Bilgic, de la cotidianul „Hurriyet”, care apare la Istanbul. Ziaristul turc spune că ţara sa are nevoie tot mai mare de energie. Turcia construieşte hidrocentrale şi ar putea construi şi prima centrală nucleară. Iar în aceste domenii Rusia are tehnologia şi voinţa necesară pentru a ajuta Turcia. Şi, sigur, mai spune Bilgic, Turcia este un mare consumator de gaz rusesc.

Rusia deja aprovizionează Turcia cu gaz printr-o conductă care traversează Marea Neagră, numită Blue Stream. Mai mult, Turcia ar vrea ca ruşii să furnizeze şi petrol pentru o conductă care ar urma să lege portul turcesc Samsun, de la Marea Neagră, cu Ceyhanul, un centru de transport petrolier de pe coasta turcească a Mării Mediterane. Rusia avea reţineri faţă de proiectul conductei de petrol, dar aceste ezitări ar fi dispărut după ce turcii au semnalat că-şi dau acordul pentru South Stream.

Agenţia Reuters crede că marele câştigător în concursul europeano-rus de conducte va fi Turcia, pentru că îşi va asigura consumul propriu de energie, tot mai mare într-o economia aşa de dinamică, şi în plus va percepe importante taxe de tranzit.

În prezent, Rusia furnizează peste un sfert din gazele consumate în Uniunea Europeană, iar 80 la sută din acestea trec prin Ucraina. De câteva ori, cel mai recent în ianuarie anul acesta, europenii au fost la un pas de a rămâne fără gaze din cauza disputelor Rusiei cu Ucraina, pe care Moscova o acuză că fură din conducte şi întârzie mereu cu plata facturilor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG