Linkuri accesibilitate

Patru ani de cînd EUBAM monitorizează graniţa moldo-ucraineană


Ferenc Banfi
Ferenc Banfi

Interviu cu şeful misiunii EUBAM Ferenc Banfi despre combaterea contrabandei, a comerţului cu droguri şi a traficului de fiinţe umane

Europa Liberă: Dle Banfi, după 4 ani de monitorizare a hotarului moldo-ucranian, ce progrese au fost înregistrate în combaterea crimei organizate?

Ferenc Banfi: Monitorizarea hotarului este îndreptată spre prevenirea şi descoperirea ilegalităţilor ce implică indivizi, încărcături şi vehicule. Contracarearea reală a crimei organizate nu poate fi asigurată de instituţiile abilitate să monitorizeze frontiera, însă acestea au un rol important în prevenirea ei. Ultimii ani sunt caracterizaţi printr-o securitate stabilă a hotarului moldo-ucranian, însă vreau să adaug că acest lucru a fost posibil ca urmare a eforturilor extraordinare făcute de partea ucraineană, care a urmat întru totul recomandările EUBAM.

Europa Liberă: Să înţelegem că Moldova nu a urmat întru totul aceste recomandări?

Ferenc Banfi: Ne-ar plăcea să atragem atenţia Republicii Moldova asupra noilor metode de luptă împotriva crimei organizate, folosite de statele membre ale UE. Moldova foloseşte metode convenţionale pentru contracarearea crimei organizate. Ultimele inovaţii utilizate în Uniunea Europeană sunt axate nemijlocit pe contracararea reţelelor criminale şi depistarea criminalilor, ultilizînd toate resursele, însă Moldova, în acest moment, nu urmează această cale.

Europa Liberă: Care sunt tipurile de infracţiuni depistate de EUBAM cel mai des?

Ferenc Banfi: Contrabanda este cea mai răspândită infracţiune la frontieră. Contrabanda cu ţigări, alcool, produse alimentare şi tot ce poate fi transportat. O altă categorie sunt drogurile. Evident, Moldova este des afectată de traficul cu cocaină şi heroină, ca o rută de tranzit spre Uniunea Europeană. Contabanda cu vehicule furate are loc în ambele sensuri: din Moldova spre Ucraina şi invers. De regulă, maşinile furate sunt trecute prin regiunea transnistreană a R. Moldova, sînt înregistrate acolo şi depistate mai târziu în Ucraina. Au fost observate şi cazuri de migrare ilegală – asociate traficului de fiinţe umane. Ţările de destinaţie sînt desigur cele din Uniunea Europeană, dar sînt şi alte diecţii.

Europa Liberă: Se mai poate spune că regiunea transnistreană rămâne a fi o placă turnată pentru traficanţi?

Ferenc Banfi: Nu aş sugera acest lucru. În ultimii 4 ani s-au schimbat foarte multe. Traficanţii în permanenţă utilizează noi metode de operare. De fapt, observăm un fel de socializare a contrabandiştilor, care au înţeles că a face contrabandă cu arme, rachete sau muniţii este mult mai riscant, decât a face contrabandă cu pulpe de găină, spre exemplu, care atunci când e descoperită, se pedepseşte administrativ, în schimb îţi aduce un profit similar.

Europa Liberă: Dar preşedintele Voronin a acuzat în repetate rînduri Transnistria de trafic ilegal de armament, în timp ce EUBAM nu a depistat astfel de cazuri.

Ferenc Banfi: De fapt, recent preşedintele Voronin a declarat că de când EUBAM monitorizează frontiera, acest business a fost distrus şi 17 companii care au avut de a face cu acest tip de business şi-au oprit orice operaţiuni. Deci, nu există nici o contradicţie între constatările EUBAM şi declaraţiile domnului Voronin.

Europa Liberă: Cât de cooperante sunt autorităţile transnistrene în prevenirea contrabandei?

Ferenc Banfi: Aşa numitele autorităţi transnistrene şi-au exprimat intenţa de cooperare cu EUBAM. Noi suntem gata să operăm în regiunea transnistreană a Moldovei, dacă părţile implicate sunt gata să beneficieze de serviciile EUBAM. Desigur, aceasta presupune o cooperare între Chişinău şi Tiraspol. Noi respectăm statutul internaţional al R. Moldova şi în acelaşi timp, credem că putem contribui la reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, oferind ambelor părţi beneficii în egală măsură.

Europa Liberă: Este legislaţia R. Moldova destul de permisivă în îndeplinirea misiunii EUBAM sau sunt necesare anumite ajustări?

Ferenc Banfi: Aş vrea să notez că un domeniu mai sensibil este protejarea adecvată a datelor. Ucraina se confruntă cu aceleaşi provocări. Încrederea dintre părţi este foarte importantă în combaterea crimei organizate, dar nu e suficient să crezi în ceea ce face celălalt. Este nevoie de crearea unor garanţii legale ca informaţiile sensibile şi schimburile de date între serviciile speciale să fie protejate şi utilizate la modul adecvat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG