Linkuri accesibilitate

Transformarea ideologică a limbii române în moldovenească


Impresiile unui eurodeputat la alegerile din 29 iulie

Doua pagini din revista 22 se ocupa in aceasta saptamana de Republica Moldova. Una reproduce o comunicare sustinuta la Scoala de vara de la Sighet de Ludmila Paduret, lector superior la Catedra de Limba Romana a Universitatii de stat din Chisinau. Autoarea se ocupa de problema limbii romane dincolo de Prut: nu ar mai fi una stiintifica, ci de natura ideologica. Ludmila Paduret aminteste pe scurt etapele acestei transformari, in care limba romana a ajuns sa fie numita oficial limba moldoveneasca. Nu lipsesc nici pozitiile stiintifice aberante (academicianul roman Alexandru Graur, de pilda, care a furnizat una din tezele stiintifice in favoarea limbii moldovenesti), dar nici nume ale unor personalitati basarabene care au avut de suferit de pe urma sustinerii adevarului stiintific.

Pe pagina alaturata a revistei 22, europarlamentarul roman Cristian Preda publica notatii despre experienta sa ca observator la alegerile anticipate din 29 iulie. Merita citata declaratia unui batran votant din dreapta Nistrului, care s-a legitimat la urne cu un pasaport sovietic: “comunistii sunt cei mai buni, dar trebuie sa plece”.

Presa cotidiana de la Bucuresti e plina de subiectul Cornel Nistorescu – Petru Romosan. Cel dintai este – reamintim - noul director al ziarului Cotidianul, si se afla in conflict cu propria echipa redactionala. Cel de-al doilea este mobilul conflictului, pentru ca totul a pornit de la scoaterea din pagina a unui articol despre Petru Romosan. Ceea ce a incercat Nistorescu sa evite, se razbuna acum: incepand de ieri, indiciile de colaborare cu securitatea a lui Romosan sunt etalate pe larg in paginile ziarelor. Unele insista pe rolul pe care poetul l-a avut in compromiterea cunoscutului critic literar Ion Negoitescu

Astazi, un grupaj amplu apare in Adevarul. Sunt prezentate pe indelete motivele de suspiciune, chiar daca instanta nu a pronuntat inca un verdict de politie politica in acest caz: exista un angajament de informator, semnat, si care a fost suspendat in mod ciudat un an mai tarziu; se stie de repetate treceri ale granitei romanesti, inspre Ungaria, nepedepsite asa cum se facea pe vremea comunismului, cu anchete violente, batai sau macar cu judecarea in arest preventiv. In loc de toate acestea, arata grupajul din Adevarul, Petru Romosan a ajuns in Franta, cu aura de disident. Vladimir Tismaneanu, Mircea Mihaies si Dorin Tudoran comenteaza aici cazul, fara sa arate vreun dubiu ca poetul, azi in varsta de 52 de ani, ar fi fost omul securitatii comuniste.
Cornel Nistorescu il apara insa in Cotidianul. Este contrazis chiar pe pagina de internet a ziarului, si anume de blogul Mirelei Corlatan, una din jurnalistele recent concediate din aceasta redactie.
XS
SM
MD
LG