Linkuri accesibilitate

Retorică antioccidentală la Moldova Suverană


Trebuie sa constat ca retorica editorialistilor de la Moldova Suverana devine din ce in ce mai antioccidentala, exact dupa modelul propagandei rusesti. Ei vorbesc azi despre o conjuratie occidentala – americana de fapt – impotriva Moldovei, Moldova pe care ziarul o asociaza cu Rusia. In acest fel, presupusa sustinere din partea americanilor a opozitiei in alegeri – sustinere morala, tactica si financiara, pe care o acuza azi vehement si fara ocolisuri Moldova Suverana – ar constitui partea unei stratageme antirusesti, numai buna de diabolizat. Concluzia pe care o sugereaza insa acest ziar e cu bataie locala – comunistii trebuie sa formeze Guvernul, in alianta cu cine vor vrea ei, si n-au deci de ce ambasadele occidentale sa insiste asupra unui alt fel de scenariu.

Iar intr-un alt articol, aceeasi Moldova Suverana prefigureaza si tactica comunistilor in viitorul Parlament: “Vladimir Voronin va cere comunistilor, care au cistigat cu un scor categoric alegerile, sa inainteze si sa voteze la functia de presedinte al R. Moldova candidatura proprie”.

Totodata, Ziarul de Garda consemneaza zarva si excesul de zel de care dau dovada in ajunul demisiei membrii actualului Guvern, incercand sa convinga viitoarea putere sa-i mentina in functii. Mai publica Ziarul de Garda o pledoarie semnata de Petru Grozavu pentru declansarea unui proces al comunismului, al carui punct de pornire ar trebui sa devina evenimentelor din 7 aprilie. Cu fireasca lui rezerva ca vom putea afla degraba adevarul despre aceste evenimente. Si mai gasiti in Ziarul de Garda un interviu cu avocatul Victor Pantaru, care se refera si la evenimentele din 7 aprilie, dar mai si constata ca “Dosarele marilor corupti servesc (azi) doar pentru santaj”.

Cat priveste presa rusa, Komsomolskaia Pravda rezuma ultimele evenimente in felul urmator: “Comunisti sunt dispusi sa negocieze, dar sunt gata sa treaca intr-o opozitie responsabila, liberalii vor sa creeze o coalitie larga, dara fara stanga, iar democratii viseaza sa-i impace pe toti”. Si mai scrie acelasi ziar, in editia sa din Moldova, ca ar trebui sa se intample o minune pentru ca PCRM sa cada de acord cu liberalii.

Vremia Novostei de la Moscova publica un interviu cu vicepresedintele liberal-democratilor, Alexandru Tanase, sub titlul “Noi am putea sa le facem o propunere comunistilor”. Iar pe agentia REGNUM, de exempu, apare un comentariu in care redactorul-sef al acesteia, Serghei Kolerov, propune Moscovei sa renunte la politica “dragostei fratesti” pentru Moldova. In fine, Izvestia e de parere ca Uniunea Europeana obliga Moldova sa se impace cu Romania.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG