Linkuri accesibilitate

Gazprom reduce în trimestrul III preţul la gaze


Este puţin probabil ca tarifele pentru consumatori să fie reduse

Concernul rus Gazprom a anuntat astazi prin distribuitorul sau moldovean Moldovagaz ca in trimestrul trei gazele naturale livrate Moldovei se vor ieftini de la 255 de dolari pe mia de metri cubi la 186 de dolari. Moldovagaz n-a spus daca ieftinirea o vor resimti si consumatorii individuali. Stabilirea tarifelor nu e atributia sa, ci a Agentiei Nationale de Reglementari in Energetica. ANRE tace insa si ea deocamdata.

"Este putin probabil ca tarifele pentru consumatori sa fie reduse, chiar daca pretul de achizitie a gazelor naturale a scazut semnificativ", sustine expertul în probleme energetice, Ion Preaşca. "Nu trebuie sa ne asteptam la asemenea reduceri, pentru ca in tariful care a intrat in vigoare cu exact un an in urma, a fost inclus un pret mediu de import de 250 de dolari. Daca calculele Moldovagaz sunt veridice, în anul curent reiese ca pretul mediu va fi tot 250 de dolari.
Astfel, banii pe care consumatorii ii vor plati in plus, spune expertul, ar veni sa suplineasca de fapt pierderile suportate de Moldova-Gaz in primul trimestru, cand pretul la gazul impotat crescuse pîna la 339 de dolari, în timp ce tariful final ramasese neschimbat.

Ion Preaşca: "Nu poti sa modifici in fiecare luna sa incepi a mofica tarifele. Exista calcule, sunt implicate multe aspecte. In primul trimestru a fost un consum foarte mare. Din cauza ca tariful in vigoare nu acoperea toate aceste cheltuieli, Moldova-Gaz a suportat pierderi. Aceste pierderi nu poti fi acoperite din alta parte decat din tarif. E o chestiune economica, nu e vorba de faptul ca consumatorii supra-platesc. In mod normal, in ianuarie trebuiau majorate tarifele pentru consumatori ca apoi sa se reduca. S-a mers pe forumula ca sa se mentina un tarif stabil".

Din luna august anul trecut, consumatorii platesc acelasi pret la gazele naturale - 3 lei si 41 de bani pentru un metru cub – un tarif valabil doar pentru primii 30 de metri cubi - şi 3 lei 81 de bani pentru ce e deasupra acestei limite.

In ciuda eforturilor noastre, pe parcursul zilei de astazi, responsabili de la Agentia Nationala de Reglementari in Energetica nu au fost de gasit ca sa comenteze anuntul Moldovei-Gaz privind ieftinirea pretului de achizitie. Moldova Gaz a mai anuntat ca pretul pentru ultimul trimestru al acestui an ar putea sa nu se deosebeasca esential de cel de acum, aşa încît pretul mediu anual al gazelor naturale cumparate de la Gazprom ar putea fi de 257 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG