Linkuri accesibilitate

Un nou proces în dosarul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia


Sergei Hadjikurbanov, unul din cei 4 acuzaţi
Sergei Hadjikurbanov, unul din cei 4 acuzaţi

Familia ziaristei cere reanchetarea cazului de către procuratură

Au trecut aproape trei ani de când Anna Politkovskaia, un critic al Kremlinului care a scos la iveală abuzuri în domeniul drepturilor omului şi acte de corupţie, a fost împuşcată în octombrie 2006 în scara blocului său de la Moscova.

Trei suspecţi, fraţii ceceni Djabrail şi Ibragim Mahmudov, împreună cu fostul anchetator al poliţiei, Serghei Hadjikurbanov, sunt acuzaţi de implicare în asasinat. Ei sunt judecaţi, începînd de astăzi, pentru a doua oară, după ce fuseseră achitaţi în luna februarie. Bărbatul acuzat că a apăsat pe trăgaci, un al treilea frate Mahmudov pe nume Rustam, se află încă la libertate.

Curtea Supremă de la Moscova a cerut în iunie ca un nou judecător şi un nou complet de juraţi să examineze aceleaşi dovezi încă o dată. Dar familia Annei Politkovskaia şi susţinătorii ei nu aşteaptă prea multe de la noul proces şi cer o anchetă nouă pentru a-i găsi pe cei care au comandat asasinatul.

Avocata Anna Staviţkaia a a anunţat înaintea audierilor de astăzi că va înainta o petiţie pentru trimiterea cazului la procuratură, spunînd că primul proces a arătat cât de ineficace a fost ancheta. În timpul cercetărilor au fost comise încălcări grave, iar verdictul a avut multe neajunsuri, a spus Staviţkaia.

Fiul Annei Politkovskaia, Ilya, se îndoieşte însă că cererea avocatei va fi acceptată.

Kremlinul a promis de mai multe ori să descopere crima. Preşedintele Dmitri Medvedev a vizitat redacţia ziarului “Novaya gazeta” la care lucra Politkovskaia şi a promis să reformeze întregul sistemul judiciar.

Dar experimentata activistă pentru drepturile omului, Liudmila Alekseieva spune că autorităţile ruse până astăzi nu s-au grăbit să elucideze asasinarea unor personalităţi ale opoziţiei: "De când au început asasinatele politice în Rusia în anii 1990, n-a fost găsit şi deferit justiţiei nici o comanditar. Există o limită dincolo de care anchetatorii oneşti şi cinstiţi n-au voie să treacă. Iar dacă insistă, cazul le este luat şi dat altora care fie îl îngroapă, fie îl îndreaptă pe o pistă greşită”.

Potrivit Comitetului pentru Apărarea Jurnaliştilor, cel puţin 18 reporteri au fost asasinaţi în Rusia după anul 2000, făcînd ca ţara să ajungă pe locul trei în lume după numărul jurnaliştilor ucişi. Numai într-un singur caz asasinii au fost condamnaţi.

Ultima victimă este proeminenta activistă pentru drepturile omului Natalia Estemirova, găsită împuşcată după ce fusese răpită de lângă casa sa din capitala cecenă Groznîi. Estemirova colaborase strâns cu Politkovskaya la investigarea abuzurilor comise de forţele pro-ruse în Cecenia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG