Linkuri accesibilitate

Cel mai periculos virus în viață este virusul puterii


Grigore Eremei
Grigore Eremei

O discuție cu Grigore Eremei despre opțiunile lui Vl. Voronin

Partidele democratice ar putea sa reia discuţiile, în perspectiva deschiderii săptămâna viitoare, a negocierilor concrete pentru formarea unei coaliţii de guvernământ. Problema spinoasa e ca cele 4 formatiuni necomuniste nu dispun de suficiente voturi pentru a alege noul presedinte al tarii. Grigore Eremei, ultimul prim-secretar al CC al PCRM din fosta URSS crede ca situatia e mult mai complicata decat pare la prima vedere.

Grigore Eremei: Domnul Voronin este foarte hapsîn de putere. Unica iesire din impasul politic, pentru consolidarea societatii si pentru si pentru a merge pe o cale democrata si prospera a republicii Moldova este retragerea lui Voronin din toate posturile-cheie din stat si ar putea sa ramana un simplu deputat si liderul PCRM. Doar atat.

Europa Libera: Au fost exemple de retragere din viata politica a anumitor sefi de stat, in Rusia, cand a demisionat Eltin, sau in Georgia, cand s-a retras Sevardnadze; fostii presedinti autoritari au obtinut o imunitate informala. Ce si-ar dori presedintele Voronin, in ce conditii ar parasi fotoliul prezidential?

Grigore Eremei: Dar ce fel de imunitate ar trebui sa vrea. Doar imunitatea nu se comercializeaza. Cred ca nu i se va propune imunitate pentru ca prea multe erori a comis. El e strans la perete. Este clar ca a fraudat scrutinul electoral din 5 aprilie. Si acest lucru este demonstrate de actualele rezultate ale alegerilor din 29 iulie. Desi si acum lucrurile nu sunt atat de clare. Cred ca e timpul sa se retraga. Sa-si ceara scuze in fata poporului . Si sa nu se mai laude atata ca a facut prea mult. Si asta ca chiar nu a facut nimic. Tara se afla intr-o situatie foarte grava.

Europa Libera: Nu este exclus, totusi, ca domnul Voronin sa ceara anumite garantii si putem banui ca nu ii este indiferent cine il va succeda in inalta funcie din stat.

Grigore Eremei: Noi toti suntem interesati cine va fi viitorul presedinte. Cu atat mai mult Vladimir Voronin este interesat cine va prelua puterea in stat. Cate greseli a comis el! Și le-a comis constient. Si lui ii este frica cine va veni in locul lui la presedintie. Voronin niciodata nu a iubit poporul moldovenesc. El daca a si facut ceva doar in interesul sau si al imaginii sale.

Europa Libera: Domnule Eremei, credeti ca ar trebui depolitizata functia de presedinte in stat?

Grigore Eremei: Sigur ca da. Pentru a nu promova interesele partidului. Pentru ca Voronin a trait doar cu interesele PCRM-ului si nu cu interesele societatii si in favoarea cetatenilor ei.

Europa Libera: Oare de ce ezita el sa cedeze fotoliul de presedinte al tarii?

Grigore Eremei: Pentru ca a facut o sumedenie de greseli. Actualmente toti tac, iar cand va veni momentul sa plece de la palatal presidential, multi vor fi cei care isi vor aminti despre cele facute de el.

Europa Libera: Ati putea concretiza, ce anume ar fi facut dansul?

Grigore Eremei: Cate persoane arestate, si niciuna judecata. Dl Turcanu de la “Victoriabanc”, dl Turcanu, care a fost viceprimar al Chisinaului, dl Triboi de la “Farmaco”, fostul ministru al transporturilor dl Zgardan si multi, multi altii, lista poate fi continuata, as ajunge la o suta de functionari care au fost arestati, dar nu au ajuns sa fie judecati. Asa ca multe pacate ar avea.

Europa Libera: Care altele ar fi, cu exceptia arestarilor?

Grigore Eremei: Doamne, doamne. Dar unde a adus el economia tarii? In ce stare se gaseste bugetul statului? Cu un deficit de 2 miliarde 500 miloane lei. Ce asta-i gluma? Dar acel million de oameni plecati la munca peste hotare? Atatea sate parasite? Dar 7 aprilie? Evenimentele de atunci constituie o problema aparte. Inca nimeni nu a investigat cu adevarat ceea ce s-a produs la 7 aprilie. Ar fi bine, atat Uniunea Europeana, cat si Consiliul Europei sa se preocupe de acel dezastru. Pentru ca au fost inchisi copii, tineri care au fost torturati. Numai ca ei se tem sa spuna adevarul, ii paste pericolul, ei au fost avertizati. Sau unde s-a mai vazut ca un politist sa-i dea cuiva din multime drapelul altui stat pentru a fi arborat pe sediul presedintiei? Un asemenea scenariu l-a putut face doar un “ment” ca Voronin. Asa cum a procedat el, Voronin, si atunci la 10 noiembrie 1989. Atunci ar fi vrut sa puna la cale o macelarie in fata ministerului de interne. Il suna pe fostul prim-secretar Simion Grosu sa introduca armata si anume unitaea militara condusa de fostul general Lebedi... desantnicii. Ca de altfel, spunea Voronin, ia documentele secrete , armamentul si avertiza ca ar putea izbucni o nenorocire. Tin minte cum Grosu il cauta pe dl Osipov, fostul comandant suprem al directiei EST-VEST, care atunci se afla pe atunci in Ungaria. Il cauta pentru a introduce trupele militare. Si numai datorita faptului ca m-am implicat si eu, imediat l-am sunat pe Mihail Gorbaciov. Gorbaciov i-a facut atunci lui Voronin zile fripte. Ca mai apoi Voronin sa se faca ca a iesit basma curata. Si cu nerusinare spune acum ca nu a admis atunci varsare de sange. Asa cum s-a intamplat recent la 7 aprilie.

Europa Libera: Domnule Eremei, despre multe greseli vorbiti….

Grigore Eremei: Foarte multe. Cred ca el singur ar putea parasi tara cand nu va mai detine functii in stat.

Europa Libera: Dificila aceasta procedura de transferare a puterii…

Grigore Eremei: Cel mai periculos virus in viata, ramane a fi virusul puterii.
XS
SM
MD
LG