Linkuri accesibilitate

Primele rezultate ale admiterii la facultate


8000 cereri de admitere mai mult decât locurile rezervate pentru instituţiile de învăţămînt superior

Universitatile de la Chisinau au inceput sa anunte rezultatele admiterii la facultate. Este al treilea an de când examenele de admitere au fost abolite, iar admiterea se face pe baza notei medii de absolvire a liceului sau şcolii generale. Si anul acesta cele mai cautate facultati sunt cele de economie si drept, dar a crescut numarul doritorilor sa devină ingineri.

La Academia de Studii Economice am găsit multi tineri care se asteptau sa se vada in listele celor acceptaţi la studii. Victoria Morari se considera deja o studenta norocoasa: „Am intrat la buget, la finante si bănci, la profil roman-englez. Opţiunea asta am scris-o prima dintre cele 3 si vad ca am reusit. 9,54 s-a calculat”

O altă tanara, Veronica Popovici nu si-a gasit inca numele in liste, dar zice ca nu ar fi o problema, pentru ca oricum si-ar dori sa faca studii peste hotare: „Am depus actele actele la aceasta universitate, vreau sa vad daca am intrat. Oricum e ca a doua varianta, pentru ca am depus actele si pentru Romania".

Universitatea de Stat am gasit-o pustie. Rezultatele vor fi afişate abia miine, imi spune o tinara candidată pe nume Zinaida: „Sunt in asteptarea rezultatelor, insa nu sunt. O sa venim maine. Oricum e vara, nu avem ce face, se poate de venit, de-o plimbare” .

Functionari de la ministerul educatiei explica intirzierea prin faptul ca la unele facultăţi se dau şi probe de aptitudini, cum ar fi cea de jurnalism sau arte frumoase.

Sefa directiei de formare si dezvoltare profesionala de la Ministerul Educaţiei, Elena Petrov ne-a declarat ca in acest an au fost depuse 27 de mii de cereri de admitere, cu aproximativ 8000 mai multe decat locurile rezervate pentru institutiile de invatamint superior: „Candidatii care nu s-au regasit in listelele la specialitatile optate, au acum posibilitatea sa gaseasca o alta optiune, nu doar in invatamantul superior dar si in colegii. Anul acesta a crescut interesul candidatilor pentru instututiile superioare de stat. Din cele 27 de mii de cereri, circa 25 de miii au fost depuse in cele de stat”

Elena Petrov spune ca s-a pastrat interestul canditatilor pentru specialitatile economice, drept, relatii internationale, dar creste si interesul pentru specialitatile ingineresti.

Anul acesta universitatile au primit cu 30 la suta mai putini studenti decit anul trecut. Ministerul educatiei spune insa ca nu ar fi vorba despre o reducere de locuri la admitere, ci de revenirea la un numar obisnuit, pentru ca anul 2008, ca an al tineretului, a fost o exceptie.

Insa nu toate locurile din acest an au fost completate. Pentru facultăţi mai putin solicitate, dar asemenea facultati exista practic la toate universitatile din Moldova, in perioada 6-10 august va fi organizata o a doua admitere, cu anuntarea rezultatelor in data de 12 august.
Previous Next

XS
SM
MD
LG