Linkuri accesibilitate

Vlad Filat (PLDM) cere BNM să împiedice orice transfer ilegal de capital în străinătate


Vlad Filat
Vlad Filat

Temeri că reprezentanţi ai puterii actuale ar putea încerca să-şi transfere averile în străinătate

Liderul liberal democraţilor, Vlad Filat spune că partidele opoziţiei intrate în noul Parlament ar putea să anunţe lunea viitoare rezultatul negocierilor pentru înfiinţarea unei coaliţii de guvernare. “Vom discuta parteneriatul până în cele mai mici detalii", a spus Filat despre discuţiile purtate de Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră.

La o conferinţă de presă susţinută astăzi, liderul liberal-democraţilor a mai cerut funcţionarilor publici să nu coopereze cu reprezentanţi ai puterii actuale, care ar încerca să-şi transfere averile şi afacerile în străinătate.

Preşedintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat a îndemnat Banca Naţională să asigure securitatea financiară a statului şi să întreprindă toate măsurile pentru neadmiterea a ceea ce el a numit transferul ilicit al capitalurilor în străinătate. De asemenea, Vlad Filat a cerut Departamentului Vamal să intervină şi să stopeze orice ilegalitate ce ţine de scoaterea bunurilor din R.Moldova.

Întrebat de unde provin îngrijorările sale şi pe ce date se bazează, Vlad Filat a spus: "Se atestă o situaţie în care instituţiile statului nu îşi îndeplinesc obligaţiunile conform angajamentelor legale. Aceste apel este al PLDM şi am considerat necesar să atenţionăm toţi funcţionarii publici pentru a-şi îndeplini obligaţiunea aşa cum prevede norma legală. Este o perioadă dificilă, este o perioadă complicată şi este necesar ca în această perioadă să fie respectată legea. De modul în care vor activa funcţionarii publici depinde, inclusiv şi viitorul, procesele economice şi sociale.

Pe parcursul ultimilor ani, potrivit lui Vlad Filat, mulţi dintre cei care şi-au lansat afaceri în R.Moldova ar fi făcut-o cu ajutorul Partidului Comuniştilor şi s-ar fi îmbogăţit prin abuzuri sau afaceri dubioase. Falimentul regimului comunist deschide calea pentru transformări profunde în politica internă şi cea externă, care, în ultimă instanţă, vor aduce mai multă libertate şi mai multă bunăstare.

Perioada de tranziţie de la guvernarea comunista la una bazata pe principiile si valorile europene necesita o deosebita prudenţă şi responsabilitate din partea funcţionarilor publici şi ai colaboratorilor organelor de drept.

Solicitat de Europa Liberă, ministrul economiei Igor Dodon a respins categoric acuzaţiile PLDM: "Nu cred că funcţionarii publici, chiar dacă cineva dintre ei cred în perspectivă că ar fi unele schimbări, şi-ar permite să încalce legislaţia.Nu şi-au permis-o până acum, nu cred că şi-ar puta permite la această etapă. Monitorizez zilnic ieşirile de valută şi intrările şi nu am văzut fluctuaţii masive în ultimul timp. În lipsa argumentelor din partea celor care afirmă aşa ceva, sunt lucruri care nu corespund realităţii".

PLDM a solicitat şi misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, instituţiilor internaţionale să facă uz de toate instrumentele de care dispun pentru a contribui la transferul civilizat de putere.

Referindu-se la alegerea viitorului şef de stat, Vlad Filat a dat asigurări că vor fi găsite toate voturile necesare. El i-a recomandat totodată liderului comunist Vladimir Voronin să abandoneze viaţa politică pentru că devine „o povară chiar şi pentru PCRM”.
XS
SM
MD
LG