Linkuri accesibilitate

Tensiuni în regiunea de frontieră a Georgiei cu Oseția de Sud


În această săptămână se împlineşte un an de la scurtul război ruso-georgian. Iar tensiunile cresc de-a lungul liniei de demarcaţie între Georgia si regiunea separatistă Oseţia de sud. Astfel, Georgia a acuzat la începtul săptămânii Rusia că ar încerca să ocupe noi teritorii georgiene în apropierea liniei de demarcaţie.

Ministerul de Externe de la Tbilisi spune că trupele ruse din Osetia de Sud au înaintat duminică pe teritoriul georgian şi au intrat în satul Kveshi, mutînd graniţa şi înălţînd câteva borne de frontieră. „Este foarte alarmant faptul că, pe măsură ce se apropie aniversarea agresiunii ruseşti împotriva Georgiei, Rusia şi marionetele ei incită în mod deliberat tensiunile şi au un comportament sfidător”, se spune într-o declaraţie a ministerului. Autorităţile ruse nu au comentat acuzaţiile. Marţi ministerul de Interne din Georgia a spus că grănicerii ruşi au demontat bornele instalate duminică la câteva sute de metri dincolo de graniţa administrativă a Osetiei de Sud.

Steve Bird, purtătorul de cuvânt al misiunii de monitorizare în Georgia din partea Uniunii Europene a spus că observatorii urmăresc situaţia cu atenţie, iar grănicerii ruşi le-au dat asigurări cu nu au planuri să-şi mute punctele de control în interiorul teritoriului georgian.

Imagine din satul Kveshi (districtul Gori)
Cu îngrijorare urmăresc situaţia şi locuitorii din satul Kveshi: „Aici locuim, aici este casa fiului meu şi situaţia este foarte tensionată” , spune Margalita Meladze. Pentru scurt timp, casa ei a fost „mutată” din Georgia în Oseţia de sud. Şi acum, înapoi. „Nu-mi pasă ce se întâmplă cu mine dar tinerii trebuie să poată duce o viaţă normală” – a spune Margalita Meladze corespondetului Europei libere.

Ministrul adjunct de externe ale Rusiei, Grigorii Karasin a discutat situaţia cu subsecretarul american de stat pentru afaceri politice, William Burns. „S-a subliniat necesitatea de a preveni creştere tensiunilor în regiunea de graniţă” se spune într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

În ultimele zile, autorităţile separatiste ale Osetiei de Sud au acuzat Georgia că ar fi tras focuri de armă şi ar fi lansat obuze de mortieră în apropiere de capitala Ţhinvali. Autorităţile georgiene au respins acuzaţiile şi au acuzat la rândul lor forţele separatiste că ar fi tras în georgieni.

Margalita Meladze
Iar Margalita Meladze, din satul de graniţă Kveshi, îşi aduce aminte de timpuri mai bune: „Drumul duce spre Artsevi. Am trăit mereu ca vecini buni. Ne vizitam. Ei nu ne făceau nimic, noi nu le făceam nimic” , povesteşte Margalita Meladze despre relaţia care exista cu vecinii sud-osetini.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG