Linkuri accesibilitate

CEDO cere guvernului să rezolve într-un an problema locuinţelor sociale


Parlamentul European şi în umbra lui CEDO
Parlamentul European şi în umbra lui CEDO

Au judecătorii, procurorii şi poliţiştii iîn aceeaşi măsură drept la locuinţe sociale ca persoanele intern deplasate?

Vechea şi spinoasa problemă a locuinţelor sociale la care au dreptul, prin lege, anumite categorii de cetăţeni, a ajuns în sfîrşit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a recepţionat aproximativ 300 de petiţii de la cetăţeni ce reprezintă toate cele 4 categorii de bază, pe care statul este obligat să îi asigure cu locuinţe – judecători, procurori, poliţişti şi persoane intern deplasate - aşa-numiţii refugiaţi din Transnistria.

Ţinînd cont de numărul mare de petiţii, Curtea a decis să dea un răgaz, de un an de zile, guvernului de la Chişinău, pentru a rezolva problema pe cale amiabilă. Astfel, Guvernul ar trebui să ia măsuri în vederea executării hotărârilor judecătoreşti privind repartizarea locuinţelor, dar şi de revizuire a legislaţiei ce stabileşte categoriile de persoane care beneficiază de dreptul la locuinţă, după cum ne spune agentul guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu.

Vladimir Grosu: „Măsurile care urmează a fi luate de legislativ, sigur vizează revizuirea acestor categorii, poate şi excluderea unora sau mai multor categorii din această listă de persoane care beneficiază de acest drept. Dar e vorba de măsurile legislative care urmează a fi propuse de guvern şi votate de Parlament. Şi al doilea complex de măsuri vizează executarea de măsuri deja existente pentru că avem peste o sută de hotărâri naţionale care nu se execută la moment, şi în cazul dat e nevoie de resurse financiare pentru a achiziţiona sau construi locuinţe şi a le da persoanelor care deja beneficiază de acest drept în baza hotărârilor judecătoreşti“.

De fapt, conform legislaţiei, nu guvernul ci autorităţile publice locale sînt responsabile de asigurarea cu locuinţe sociale. Problema e mai acută la Chişinău, unde bunurile Primăriei, conduse de un primar din opoziţie, s-au aflat o vreme sub sechestru, pentru neexecutarea unor decizii judecătoreşti mai vechi. Primăria spune că nu are bani ca să satisfacă toate cererile odată şi cere sprijinul guvernului. Guvernul spune că nu are nici o atribuţie. Dar aşa cum petiţiile ajunse la CEDO sînt împotriva guvernului Republicii Moldova, CEDO a recomandat executivului de la Chişinău să se implice totuşi în rezolvarea problemei.

Am solicitat un comentariu în legătură cu aceasta de la vicepremierul Iurie Roşca: „Guvernul nu are ce să întreprindă aici. APL trebuie să găsească soluţii, împreună cu cei care trebuie să primească apartamente, împreună cu cine cred ei.., asta nu este problema guvernului, potrivit normelor în vigoare, neexecutarea unor hotărâri judecătoreşti atrage deschiderea unor proceduri penale împotriva acelor demnitari. Procuratura e în stare de paralizie pentru că nimeni nu vrea să aibă probleme cu vreun demnitar într-o situaţie politică incertă. Organele de drept sunt dependente de jocurile politice electorale.”

Viceprimarul mun. Chişinău, Nistor Grozavu consideră însă absolut necesară implicarea guvernului în rezolvarea problemei locuinţelor sociale, mai ales pe fundalul crizei financiare: „Nici o decizie CEDO nu este un cetăţean oarecare versus primăria mun. Chişinău. Toate sunt versus RM. Adică ar trebui să căutăm toţi soluţii. Noi nu ne dăm într-o parte de a contribui la acest lucru, dar nu se pot pune problemele guvernului pe seama primăriei, fie chiar şi a mun. Chişinău. Legea ar mai trebui să mai spună ceva şi probabil că spune, dar numai că nu spune direct, ca să fie acordaţi şi banii respectivi. Pentru a îndeplini toate aceste decizii primăria de Chişinău trebuie să nu mai dea nimic pentru transport, şcoli, la grădiniţe, să nu plătească salarii angajaţilor bugetari şi atunci poate ar putea să facă acest lucru. Guvernul trebuie să găsească acele soluţii care ar putea să rezolve această problemă şi bineînţeles că nici o autoritate locală nu se va da în lături pentru participarea acestor organe la soluţionarea acestor probleme.”

Avocatul Vlad Gribincea de la Asociaţia „Juriştii pentru drepturile omului” crede şi el că autorităţile publice locale, chiar fiind obligate prin lege, nu au şanse să se conformeze adecvat obligaţiei de a acorda spaţiu locativ. În opinia lui Gribincea, guvernul RM va fi nevoit să elaboreze un plan de redresare a acestei situaţii în termen de un an de zile, după cum a hotărât CEDO.

Gribincea: „Să ia aceste obligaţii din sarcina APL şi eventual să o pună în sarcina bugetului de stat, fie eventual să elaboreze norme cu privire la modul de elaborare a bugetelor locale prin care să asigure un fond de rezervă pentru asemenea scopuri”.

Vlad Gribincea notează de asemenea că dacă statul nu va reuşi să adopte măsurile necesare privind asigurarea cu spaţiu locativ a categoriilor vizate de lege, CEDO va fi nevoită să examineze toate plângerile de acest fel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG