Linkuri accesibilitate

Moldova într-un moment critic - este nevoie de un spirit de compromis


Anneli Ute Gabany
Anneli Ute Gabany

Politologul Anneli Ute Gabanyi crede că trecerea în opoziţie ar putea să reprezinte ocazia pentru limpezirea apelor în interiorul PCRM

Situaţia post-electorală o analizam cu politologul german Anneli Ute Gabanyi, pe care am intrebat-o mai intai daca crede ca ar putea fi pe sfarsite perioada de glorie a liderului comunistilor Vladimir Voronin si daca va parasi el, oare, prim-planul scenei politice moldovenesti?

Anelli Ute Gabanyi: Eu cred că este nu numai ultima, dar şi unica sansă pentru domnul Voronin care, personal şi prin gura unor anumiţi admiratori ai săi, susţine că a avut şi are în vedere interesul naţional al statului pe care l-a condus; este deci, ultima şansă pentru el de a confirma, cel puţin pentru conștiinţa Domniei sale, această credinţă şi să iasă, în mod paşnic, de pe scena politică, găsindu-şi eventual, mai tîrziu, un loc de sfătuitor, daca cineva îi va mai căuta sfatul, într-un stat care va fi lasat să se dezvolte către democraţie şi către o apropiere cît mai strînsă de Uniunea Europeană, daca nu de integrare...

Europa Liberă: Negocierile referitoare la crearea unor coaliţii abia au început, 48 de mandate ale comunistilor cu cele 13 ale Partidului Democrat, fac exact 61, atît cît trebuie, pentru alegerea şefului statului. Marian Lupu, liderul democraţilor a declarat că este gata să facă alianţă cu cele trei partide liberale, dar a vorbit şi despre o largă coaliţie naţională.

Anelli Ute Gabanyi: Ar fi o pură şi o clară sinucidere, dacă acest partid s-ar alia cu partidul comuniştilor în alegerea preşedintelui. După părerea mea, ar trebui să ma înşel foarte mult, este o pură imposibilitate. Ceea ce văd eu şi ceea ce a şi declarat domnul Lupu, - dar se pare că există foarte multă deschidere şi din partea domnului Filat -, se va crea un fel de coaliţie, deocamdată informală, pentru formarea unui guvern, între aceste 4 forţe necomuniste. Dar în momentul în care este vorba despre numirea primului ministru deja este nevoie mai întii de alegerea preşedintelui şi aici, într-adevăr, după cum aţi subliniat foarte bine, intervine momentul critic, dar şi momentul definitoriu. Este momentul atît pentru cele 4 partide necomuniste, ca şi pentru partidul comuniştlor, dar şi pentru fiecare parlamentar al acestui partid, viitor de opozitie, după părerea mea, de a arăta că este o forţă politică responsabilă, angajată faţă de interesul naţional al Republicii Moldova, faţă de cetăţenii acestei republici care nu doresc altceva decăt să fie lăsaţi în pace să lucreze şi să aibe un guvern responsabil. Oamenii nu mai vor alegeri, de altfel, ţara nici nu-şi poate permite încă o dată alegeri noi, deci, în ciuda problemelor constituţionale, in momentul de faţă, acest " nod" trebuie să fie legat, ca să spun aşa... Sigur că se poate miza, aşa cum miza partidul comuniştilor in aprilie-iunie, pe gasirea unui vot de aur, dar...

Europa Liberă: Acum celor 4 partide necomuniste le-ar trebui 8...

Anelli Ute Gabanyi: Dar acum 8 voturi de aur este cam mult. Deci, este nevoie de un spirit de compromis, dincolo de poziţiile diferite sau chiar opuse. Ceea ce trebuie să înţeleagă oamenii politici şi sunt sigură că mulţi au înţeles de mult, este vorba de nişte partide care nu sint compuse din duşmani, ci din oponenţi... Au participat cu toţii într-un proces de alegeri, pe care l-au recunoscut ca fiind democratic, altfel n-ar fi participat la aceste alegeri. In acest moment este un lucru cu totul nou şi acest lucru trebuie dovedit, atît de partidele de opozitie, fostele partide de opozitie, acum partidele necomuniste care au cîştigat alegerile, dar şi de partidul comuniştilor.

Europa Liberă: Bine, dar la Chişinău unora le este teamă ca partidul comuniştilor nu ar avea cultura politică necesară împărţirii puterii şi avertizeaza asupra unei posibile radicalizări a confuntării politice cu fosta opoziţie care este acum majoritară în parlament.

Anelli Ute Gabanyi: Dar şi ei vor trebui, aşa cum spunea şi domnul Tkaciuc într-un interviu, vor trebui să înveţe şi chiar a ştii să se comporte şi în opozitie. Va fi o experienţă foarte benefică pentru partidul comuniştilor după exemplul altor partide şi structuri autoritare, probabil că după trecerea în opozitie, va avea de luptat cu tendinţe centrifuge, vor "distila", ca sa spun aşa, curentele care, desigur, există în cadrul acestui partid şi sper ca acest eveniment, al necesităţii imperioase, spun eu, a alegerii unui nou preşedinte, ar putea să reprezinte ocazia pentru limpezirea apelor în interiorul partidului comunist.

Europa Liberă: O ipotetică alianta Partidul Comunistilor, Partidul Democrat ar putea sa il duca pe cel din urma la "pierzanie", asa cum s-a intimplat cu PPCD-ul, care a luat în aceste alegeri numai 2 procente?

Anelli Ute Gabanyi: Da. Da. Absolut. Daca s-ar intimpla, va fi o catastrofă. Dar eu exclud.

Europa Liberă: Dar cîteva voturi se vor găsi totusi pentru alegerea preşedintelui?

Anelli Ute Gabanyi: Sper foarte mult si sper pentru că populaţia nu mai poate şi, ca sa spun asa nici nu mai este timp, criza economica nu mai are răbdare cu moldovenii cum nu mai are răbdare cu noi toţi. Este nevoie acum de o rezolvare a acestei crize politice pentru a ataca problemele crizei sociale şi a celei economice. Si de aceea, aceasta conştiinţă va împinge oamenii politici la un compromis necesar, mai ales ca se vede foarte clar, faptul că în actuala capcană constituţională şi legală, în ceea ce priveşte legea alegerilor, într-adevăr soluţia va necesita intotdeauna un compromis. Poate că ideea enunţată de domnul Filat, de alegere a unui preşedinte care nu face parte dintr-un partid politic, ar fi soluţia. Si nu mi-as putea închipui că nu există un personaj care are valenţe politice pe de-o parte, dar are şi aura omului care este angajat faţă de binele naţional, fără însă să fie prea legat de un partid. Sa fie stimat şi cunoscut, eventual, nu numai de populaţie, dar şi în străinătate, susţinut de elitele din ţară, ar putea sa fie soluţia. Dar sa nu ma întrebaţi pe mine cine ar fi...

Europa Liberă: Compromisul nu ar fi numai Marian Lupu ?

Anelli Ute Gabanyi: Nu. Şi nici nu cred că ar fi bine. Marian Lupu ar avea calităţile pentru o astfel de funcţie. Insă, în momentul de faţă, cred că ar fi mai multe motive pentru care un astfel de pas nu ar fi benefic. In primul rînd, cei care l-au suspectat la început că va face eventual cauză comună cu partidul comunistilor, l-au suspectat deasemenea că a ieşit de acolo numai avînd ambiţii de a deveni preşedinte. Deci, daca acum s-ar angaja prea mult într-o astfel de cursă nu ar fi bine, decît dacă toată lumea îi oferă...

Europa Liberă:Benevol?

Anelli Ute Gabanyi: Da. Daca el ar fi rugat. In al doilea rînd, Marian Lupu, care a găsit atîta susţinere în Partidul democrat pentru el şi pentru prietenii lui, ei ocupînd primele locuri pe lista electorală, acest partid va trebui consolidat şi va trebui consolidat pentru guvernare, pentru a crea, pentru a dezvolta acest partid de centru stînga.

De aceea cred că este foarte important să avem doua forţe mai mult sau mai puţin egale in Moldova, adică un centru stînga, social democrat, stîngă modernă, şi un centru dreapta liberal, al celorlalte trei partide, și vom vedea ce iese din marea "mama" a partidului comunistilor. Sunt sigură că, aşa cum s-a intimplat de altfel şi cu partidul domnului Iliescu din Romania dupa alegerile din 1996, cînd de asemenea, din acest partid au ieşit mai mulţi " pui" şi care apoi iar s-au alăturat şi asa mai departe... Deci, acesta este scenariul, domnul Lupu ar putea să fie, de exemplu, din nou, de ce nu ? - preşedintele parlamentului.
XS
SM
MD
LG