Linkuri accesibilitate

Controlul constitutionalitatii legilor


Ambiguităţi şi neclarităţi în constituţiile majorităţii statelor post-comuniste

Controlul constitutionalitatii legilor a fost o inventie americana, care nici macar nu era prevazuta de prima constitutie a Statelor Unite. Un asemenea control asupra constitutionalitatii legilor a inceput sa fie aplicat de Curtea Suprema a Statelor Unite de-abia in sec. al XIX-lea. In Europa, un astfel de sistem exista doar de la al Doilea Razboi Mondial incoace, si aplicarea sa a fost diversa, in functie de traditiile juridice ale fiecarei tari. In Franta, de pilda, Consiliul Constitutional joaca un rol relativ minor. In schimb, in Germania Tribunalul Constitutional de la Karlsruhe este, de multe decenii, o adevarata contra-putere. Pentru a da un exemplu, in Franta Consiliul Constitutional nu poate, cum o face curtea de la Karlsruhe, sa se pronunte asupra caracterului constitutional al activitatii unui partid politic, sau sa se pronunte asupra statutului unei legi deja promulgate. De fapt, pentru unii analisti politici si pentru unii juristi, situatia din Germania este inversul celei din Franta. In Germania, presedintele tarii nu are nici o putere politica, guvernul este un simplu executiv si, in ultima instanta, adevarata putere in stat ii revine Curtii Constitutionale, care poate desface orice lege.

Peste tot unde exista, Curtea Constitutionala, sau echivalentul ei, mai are si capacitatea de a transa in conflictele dintre stat si autoritatile locale. In Ungaria, Curtea a intervenit la un moment dat intr-un conflict dintre presedinte si guvern. Tot in Ungaria, o situatie de urgenta nu poate fi decretata decit printr-o consultare intre primul ministru, presedintele Adunarii Nationale si presedintele Curtii Constitutionale.

In ultimii ani, peste tot in Europa, curtile constitutionale au intervenit in tot mai multe domenii ale vietii cotidiene: dreptul la avort, validitatea verdictelor tribunalelor, respectul vietii private, sau principiile fundamentale ale dreptului penal. Fara a avea o origine populara, curtile constitutionale sint unul din elementele fundamentale ale democratiilor occidentale.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG