Linkuri accesibilitate

Nevoia reducerii cu 20% a funcţionarilor de stat


Cristian Diaconescu, un ministru disciplinat
Cristian Diaconescu, un ministru disciplinat

Premierul execută prompt cererea preşedintelui

Premierul democrat-liberal, Emil Boc si-a convocat astazi cabinetul pentru a analiza care sint agentiile guvernamentale care trebuie desfiintate sau comasate, dar si pentru a gasi solutii de reducere a aparatului birocrartic cu 20 la suta, asa cum a cerut ieri imperios, presedintele Romaniei. Mai mult premierul roman si-a avertizat ministrii ca daca nu vor opera pina mine aceste reduceri de personal, ar putea foarte bine sa plece acasa.

Premierul roman, cunoscut pentru promptitudinea cu care pune in aplicare ideile presedintelui Traian Basescu, s-a conformat imediat dupa declaratiile mentorului sau. Seful statului roman a explicat ca “un numar mare de functionari din aparatul de stat” ar trebui trimisi urgent in somaj, iar guvernul ar trebui sa concedieze fara negocieri 20 la suta din functionarii inutili.

Directorul executiv al Societatii Academice Romane, Sorin Ionita sustine ca potrivit cercetarilor acestei organizatii, Romania are atit de multi birocrati, incit daca ar veni toti odata la servici n-ar incapea in institutiile statului. Desi premierul roman ar vrea sa reduca imediat aparatul birocratic, asa cum l-a sfatuit public seful statului, socialistii aflati in coalitie cu democrat-liberalii se opun vehement acestei masuri. Sindicatele ameninta la rindul lor cu proteste, in vreme ce doar trei ministri socialisti au participat astazi la discutiile de la guvern.

In acelasi timp insa primul care a anuntat o restructurare este tot un socialist, ministrul de externe Cristian Diaconescu. Disciplinat si curtenitor in gesturi publice, seful diplomatiei romane a spus astazi ca au fost reduse 55 de posturi de la misiunile Romaniei din Europa de Vest si ca in viitor accentual va fi pus pe Asia Centrala, asa cum sugerase in discursul sau de ieri presedintele Basescu.

Este greu de crezut, pe de alta parte, ca inaintea alegerilor prezidentiale care vor avea loc in aceasta toamna, se vor face restringeri serioase in aparatul supradimensionat al statului, in conditiile in care atit democrat-liberalii, cit si socialistii sint preocupati mai degraba sa-si pastreze si sa-si mareasca electoratul, decit sa scoata tara din criza care se adinceste pe zi ce trece.

Politigraf

XS
SM
MD
LG