Linkuri accesibilitate

Banalizarea totalitarismelor și un VIP în haine naziste


In timpul regimului comunist, viata mondena atit de înfloritoare în Bucurestiul interbelic a fost ostracizată şi de fapt, desfiinţată. Ea a renăscut după 1990 în cele mai variate şi adesea cele mai neaşteptate forme. Marturie stă printre altele şi numărul imens de reviste luxos tipărite şi colorate care prezintă aspecte mai mult sau mai puţin intime din viaţa vedetelor din Romania. Care vedete ?

Ei, aici începe o discuţie lungă, imposibil de rezumat în cîteva fraze. Vedetele de televiziune, bineînţeles, dar şi regii sau reginele manelelor, creatoare şi creatori de modă, manechine, cîntăreţi şi cîntăreţe de muzică uşoară, oameni de afaceri, soţii de milionari şi aşa mai departe. Ei formeaza casta VIP-urilor, ei apar tot timpul la televizor, despre ei se fac speculaţii, presupuneri, se colportează zvonuri şi bîrfe.

VIP-uri sunt şi o parte din oamenii politici. In mod normal, clasa politică ar trebui să fie în afara unor asemenea frivolităţi. Tentaţia notorietăţii mediatice e însă prea puternică. Nunţi fastuoase, vacanţe mirifice, mulţi politicieni nu se feresc deloc să-şi etaleze luxul şi pretenţiile. Există, în sfîrşit, oameni politici care chiar au vocaţie de VIP.

Unul dintre ei este primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre De la preocupările gospodăreşti care îi stăteau în atribuţii, personajul a ajuns în cîţiva ani la adevărate performanţe mondene. Este, ceea ce se cheamă, în limbaj VIP, un playboy. Din punct de vedere material stă, pare-se, foarte bine: colecţionează maşini vechi sau comandă modele unicat la preţuri exorbitante. Practică sporturi nautice și camera de filmat îi surprinde isprăvile acrobatice. Mai are o pasiune. Defileurile de moda. Nu doar ca spectator ci şi în ipostază de manechin. Recent, a apărut pe podium, într-un costum, dacă îl putem numi aşa, ce semăna leit cu o uniformă de ofiţer nazist. Cui să-i vină o asemenea idee, dacă nu unui VIP adevărat? Ii putem sugera domnului Mazăre şi alte costumaţii interesante: Mussollini, Stalin, Mao Tze Dung, Kim Ir Sen, Bokassa, etc. Nu de alta, dar tot e la modă în unele cercuri politice şi intelectuale banalizarea totalitarismelor.
XS
SM
MD
LG