Linkuri accesibilitate

Sînt convins că partidul comuniștilor are un viitor


Eduard Mușuc
Eduard Mușuc

Interviu cu Eduard Mușuc

Într-un interviu oferit postului nostru de radio, unul dintre liderii Partidului Liberal, Corina Fusu îşi exprima îngrijorarea că succesul opoziţiei moldoveneşti depinde acum de Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, care deşi a afirmat de mai multe ori că nu va face alianţă cu Partidul Comuniştilor, situaţia e încă neclară. „Mie personal, a spus doamna Fusu, mi-ar fi frică ca Marian Lupu să nu joace cumva rolul pe care l-a jucat Eduard Muşuc în Consiliul Municipal Chişinău, care a fost mare anticomunist în campania electorală, iar apoi a trecut în tabăra comuniştilor”. Vasile Botnaru i-a solicitat lui Eduard Muşuc un interviu pe acastă temă.

Vasile Botnaru: Ati venit, de exemplu, ca şi socialiştii, doamna Abramciuc, aţi venit cu o anumită capacitate funcţională a partidului, acum una din perspective este opoziţia, cum vă simţiţi sau dacă e adevărat că alte variante nu există?

Eduard Muşuc: Pentru mine personal aderarea la PCRM a fost o decizie conştientă. Reieşind din acest lucru nu contează este Partidul comuniştilor la putere sau e în opoziţie eu voi fi în această formaţiune şi sunt convins că formaţiunea are un viitor. Rezultatele acestea eu cred că au fost influenţate de fatorul Marian Lupu care a părăsit rîndurile Partidului şi, să zicem aşa, noi am avut la dispoziţie doar o lună şi jumătate să explicăm acest lucru şi sigur că a fost prea puţin timp.

Vasile Botnaru: Dar o eventuală coaliţie cu participarea comuniştilor este posibilă, aţi putea s-o acceptaţi în diferite instituţii sau la delegarea unui funcţionar anume, să zicem a preşedintelui?

Eduard Muşuc: Eu cred că aici urmează să decidă conducerea partidului, va fi o decizie importantă cu impact.

Vasile Botnaru: Dar părerea dvs, ca un deputat care veţi fi pe lista Partidului Comuniştilor?

Eduard Muşuc: Părerea mea este că formaţiunile care au parvenit pe segmentul liberal pur si simplu nu sînt capabile să guverneze ţara. Am avut personal experienţă cu aceste formaţiuni în coaliţie în CMC, îi cunosc foarte bine. Nu fac acum nici un atac la persoană, pur si simplu, mă refer la capacitatea lor de a administra, de a munci în coaliţie, de a respecta anumite reguli. Sunt convins că ei nu vor fi capabili să guverneze şi să administreze treburile la nivel de ţară.

Vasile Botnaru: Dar indiferent de capacitatea lor, dacă dvs, comuniştii, nu daţi voturile pentru un viitor preşedinte iarăşi intraţi într-o criză pe care aţi condamnat-o.

Eduard Muşuc: Eu cred că e posibil şi o coaliţie largă. La lucrul acesta s-a referit şi preşedintele Vladimir Voronin la o conferinţă de presă. Cred că PCRM va examina în modul cel mai serios posibilitatea formării unei astfel de coaliţii, mai ales că şi după data de 5 aprilie s-a lucrat în direcţia aceasta. S-a discutat foarte serios inclusiv cu AMN. S-a ajuns chiar la o anumită înţelegere, adică eu cred că ne aşteaptă mai multe runde de negocieri, de discuţii, important e ca să nu mai avem alegeri anticipate, dar să ne ocupăm de treburile economice şi sociale.

Vasile Botnaru: Dar Partidul comuniştilor credeţi că s-ar putea împăca cu situaţia asta de un partid minoritar?

Eduard Muşuc: El nu este un partid minoritar, el este un partid care a acumulat cele mai multe procente, care are o prezenţă semnificativă şi impunătoare în Parlamentului R. Moldova, este un partid cu rîndurile consolidate de deputaţi, adică un partid cu o prezenţă şi cu o experienţă foarte mare.

Vasile Botnaru: Dar dacă nu va fi la guvernare va fi volens-nolens minoritar?

Eduard Muşuc: Dacă nu va fi la guvernare, va fi foarte rău pentru ţară, asta este convingerea mea, deoarece să formezi o coaliţie din 4 partide, încă odată vreau să mă refer la experienţa mea din CMC, lucrul acesta nu va funcţiona, deoarece forţele centripete vor fi mult mai mari decît orice dorinţă de a lucra. La suprafaţă, declaraţiile sunt foarte frumoase, în realitate situaţia e cu totul alta. Dacă ne referim chiar la cele trei partide liberale, dacă mai adăugăm şi PD, în general situaţia va fi instabilă.

Vasile Botnaru: Cînd credeţi că se vor limpezi lucrurile şi va deveni clar încotro va merge negocierea?

Eduard Muşuc: Eu cred că în cîteva săptămîni după pronunţarea rezultatelor finale, confirmarea lor. Cred că în luna august lucrurile vor fi clare.




XS
SM
MD
LG