Linkuri accesibilitate

Reuter: Deşi slăbiţi, comuniştii rămîn principala forţă politică


Scepticism în rîndul analiştilor în privinţa unei coaliţii între cele patru partide necomuniste

Alegerile din Moldova, scrie Reuters, au mărit şansele opoziţiei liberale, dar comuniştii vor fi continua probabil să domine scena politică, fără preşedintele Vladimir Voronin. Creditele promise de China şi Rusia atârnă greu în balanţă, iar întrebarea este cine va reuşi să încropească o coaliţie viabilă: partidele pro-occidentale care vor relaţii mai strânse cu România şi Europa, sau comuniştii, în eventuală alianţă cu „fugarul” Marian Lupu.

Lupu a condiţionat orice participare a partidului său Democrat la vreo guvernare cu comuniştii de plecarea lui Voronin de la putere.
Analişti citaţi de Reuters anticipează că în evoluţia scenei politice vor juca un rol important şi creditele promise de Moscova şi Beijing. Ele sunt cruciale pentru economia moldoveană, greu lovită de scăderea remitenţelor, iar China şi Rusia s-ar putea răzgândi dacă vor vedea că Moldova se reorientează spre Occident.

Agenţia Reuters notează în continuare că unii analişti sunt sceptici în privinţa unei coaliţii între cele patru partide necomuniste. Mai probabilă, spun ei, este o alianţă între comunişti şi partidul lui Lupu.

Sam Greene, directorul adjunct al Centrului Carnegie de la Moscova a declarat pentru Reuters că partidul comuniştilor nu va putea fi neglijat. „Oricine va veni la putere, orice coaliţie, va trebui să ajungă la un acord de vreun fel sau altul cu comuniştii, iar aceasta va influenţa într-o anumită măsură forma viitoarei coaliţii”.

La o coaliţie între comunişi şi partidul lui Lupu s-ar putea eventual alătura Moldova Noastră, scrie Reuters. Ar fi un aranjament care i-ar permite lui Lupu să devină preşedinte, şi chiar i-ar deschide lui Voronin calea spre postul de premier.

Alţi analişti au spus însă agenţiei Reuter că într-o asemenea ecuaţie n-ar mai fi loc pentru Voronin, mai ales după atâţia ani de proastă conducere economică.

Chiar dacă partidul comunist rămâne cea mai mare formaţiune moldoveană, liderul său este o forţă expirată, constată agenţia Reuter care consemnează că Lupu a promis din nou că nu va intra într-o alianţă bilaterală cu comuniştii, dar şi că doreşte o largă coaliţie. Cât de largă va fi aceasta, cât de dorită de celelalte partide necomuniste, este o întrebare la care zilele şi săptămânile următoare vor aduce probabil răspuns.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG