Linkuri accesibilitate

"Important este că Voronin trebuie să renunţe la funcţia de preşedinte în exerciţiu"


Louis O'Neill
Louis O'Neill

Fostul şef al misiunii OSCE în Moldova, Louis O’Neill despre rezultatul alegerilor anticipate

Alegerile din Moldova marchează o schimbare clară, pentru că acum comuniştii au numai o majoritate de blocaj în timp ce opoziţia „şi-a schimbat poziţia şi poate fi mai agresivă în negocieri” – este de părere Louis O’Neill, fost şef al misiunii OSCE la Chişinău.

Într-un interviu acordat Europei libere, O’Neill mai declară : „cel mai important lucru este că Voronin trebuie să renunţe la funcţia de preşedinte în exerciţiu”.

Întrebat cine a câştigat sau a pierdut alegerile, Louis O’Neill ţine să precizeze că „victoria aparţine moldovenilor” pentru că dacă alegerile au fost cît de cît corecte, cum se pare după primele aprecieri ale observatorilor, atunci „vocea poporului s-a făcut auzită”.

„Suntem în aceeaşi situaţie în care eram în aprilie” – continuă O’Neill – „pentru că acum, comuniştii au un vot cu care pot bloca”.

Mult va depinde de „comportamenul politicienilor: de comportamentul lui Lupu, de cum se va comporta opoziţia, de cum se va comporta Voronin.
48 de mandate (pentru comunişti) nu este puţin, continuă O’Neill, care-şi poate imagina situaţia în care Moldova va avea un guvern dar nu şi un nou preşedinte.

Cât priveste politica externă a Moldovei, O’Neill este de părere că este nevoie de o politică „multivectorială” între Occident şi Rusia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG