Linkuri accesibilitate

Ecuaţiile post-electorale - PCRM se crede indispensabil


Partidelor democrate le lipsesc 8 voturi pentru alegerea preşedintelui ţării

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare de ieri arata ca partidele opozitiei au acumulat impreuna destule voturi pentru a forma o coalitie majoritara, in timp ce Partidul Comunistilor, desi ramas pe primul loc, a coborat mult fata de alegerile din aprilie. Daca aceste rezultate preliminare anuntate de Comisia Electorala Centrala raman neschimbate, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra – aceasta este ordinea in care au incheiat competitia partidele opozitiei – ar avea impreuna 53 de mandate in viitorul Parlament. Ar fi destule pentru votarea guvernului, dar cu 8 mai putine decat alegerea unui nou sef al statului. In timp ce partidele opozitiei spun ca sunt dispuse sa infiinteze o coalitie majoritara, Partidul Comunistilor isi reafirma conditiile pentru colaborarea intr-o coalitie mai larga. Corespondentul Europei Libere, Vitalie Enache a adunat ultimele declaratii.

Partidele liberale vor sa formeze o viitoare coalitie de guvernare impreuna cu PD. Asta se poate intelege din ceea ce au spus astazi liderii PLDM si PL in cadrul unor conferinte de presa. Vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca spera ca in timpul apropiat unii deputati PCRM vor adera la PD, ceea ce in opinia sa va da posibilitate celor patru fractiuni necomuniste sa aleaga atat guvernul, cat si seful statului. In aceste conditii, spune Chirtoaca, nu va fi necesara negocierea unor principii inaintate de PCRM.

Dorin Chirtoaca: „Fara comunisti exista mai multa armonie interetnica decat cu ei pentru ca ei au fost aceia care au incercat sa creeze tensiune intre cetateni. Prin urmare ei n-au prezentat niste principii de guvernare. Ei au prezentat de fapt esecurile propriei activitati, propriei guvernari si au propus opozitiei dupa 8 ani sa puna umarul sa fac exact ceea ce ei nu au facut. Pai daca nu au facut asta in 8 ani de zile, e cazul sa renunte, sa-si ia o pauza, un respiro.”

Presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov nu exclude faptul ca formatiunea din care face parte, poate crea o viitoare coalitie la guvernare cu cele trei partide liberale, insa spune fostul lider al formatiunii, liberalii trebuie sa initieze negocieri.

Dumitru Diacov: „Noi vom forma o coalitie cu partidele de dreapta. Nu partidele de dreapta bat in usa PD si PD tine usa inchisa. Trebuie sa se intalneasca si sa discute. Nimeni nu se duce sa indeplineasca conditiile cuiva. Nici liberalii PD-ului, nici PD liberalilor. Trebuie sa se intalneasca, sa discute, sa faca un schimb de pareri, sa puna pe masa viziuni“.

L-am intrebat pe Dumitru Diacov daca vede posibila alegerea sefului statului, pentru care va fi nevoie si de cateva voturi ale PCRM.

Dumitru Diacov: „Eu imi pun intrebarea – daca comunistii n-au putut sa gaseasca un vot, sunt capabili democratii sa gaseasca 8 voturi? Asta e intrebarea. Si atunci trebuie sa se intalneasca democratii, sa discute. Poate cineva are vreo propunere fericita. Eu nu stiu. Si atunci toti 4 trebuie sa decida cum fac: invita, se duc la discutii si cu alte fractiuni sau nu.”

Nici o coalitie de guvernare nu poate fi formata fara PCRM, considera Vladimir Turcan, unul din liderii respectivei formatiuni.

Vladimir Turcan: „Trebuie sa cautam platforma pe care sa cream aceasta coalitie. Care va fi ea? Depinde de principiile pe care noi trebuie sa le negociem. De fapt din partea noastra deja au fost inaintate 5 principii. Asteptam raspunsul si propuneri din partea celor care doresc sa participe la aceasta coalitie. Situatia cu alegerea presedintelui e si mai complicata decat data trecuta. Deaceea noi si atunci am propus iarasi aceeasi coalitie, dar cu regret partenerii nostri de atunci n-au dorit. Acum situatia e si mai complicata. Depinde foarte mult de pozitia pe care ei o vor lua de data asta. Nu cred ca e cazul acum sa discutam aceste pozitii. Ca sa nu fie tratate ca un fel de conditii ale noastre. De a incepe negocieri cu inaintarea unor conditii este o metoda neconstructiva.”

Voronin a reiterat astazi disponibilitatea comunistilor de a constitui o larga coalitie parlamentara.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG