Linkuri accesibilitate

Alegerile reflectate în presa internațională


.„Toţi ochii sunt acum pe Marian Lupu”, scrie agenţia Reuter, într-o relatare de la Chişinău, semnată de Dmitrii Soloviov. „Dacă partidul lui Lupu se însoţeşte cu comuniştii, scrie RTR, partidul lui Voronin tocmai voturile necesare pentru a alege un nou preşedinte”. Reuters aminteşte că Lupu ar fi spus că o asemenea înţelegere ar putea fi luată în considerare numai dacă Voronin se retrage din politică”.

Associated Press consemnează promisiunile liderilor opoziţiei, făcute aseară, de a forma o alianţă şi scrie că scorul mai bun al opoziţiei este „un pas înapoi usturător” pentru ultimul regim comunist al Europei. AP mai notează însă că în ciuda progresului faţă de alegerile din aprilie, opoziţia tot nu pare să aibă suficiente locuri în parlament ca să aleagă preşedintele şi asta înseamnă că va trebui să negocieze cu comuniştii. AP observă şi că străzile oraşelor moldovene au fost liniştite în seara alegerilor, fără semne de violenţă. Reporterul adaugă că o victorie a forţelor pro-europene ar aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, dar şi de NATO, ca şi de vecina ei de la apus, România.

Ziarul britanic Times scrie deja, în ediţia sa de internet: că ultimul regim comunist din Europa pare pe punctul să piardă puterea. Times îşi bazează pronosticul pe exit-pollul publicat aseară şi apreciază că un scor strâns la alegeri ar putea adânci divizarea politică a societăţii moldovene. Din nou, este menţionat Marian Lupu ca o posibilă cheie a viitoarei guvernări.

Financial Times, care apare şi el la Londra, a apucat şi el, tot pe internet, să digere deocamdată exti-pollul, şi scrie că dacă opoziţia învinge, Moldova şi-ar putea întoarce faţa dinspre Rusia spre Europa. FT mai notează participarea ridicată la vot şi faptul că primele aprecieri ale corectitudinii votului sunt „amestecate”.

Cel mai „pe fază” mare ziar internaţional – vorbim desigur tot de internet - pare să fie spaniolul „El Pais”, care consemnează deja rezultatele preliminare după numărarea a 76% din voturi şi titrează „Los comunistas moldavos pierden la mayoria absoluta en el parlamento”. Marea noutate a acestor alegeri, scrie „El Pais”, este intrarea în parlament a Partidului Democrat condus de Marian Lupu, alături de trei formaţiuni liberale şi conservatoare care se calificaseră şi la alegerile din aprilie.

Despre Marian Lupu scriu cam toate ziarele occidentale care tratează subiectul alegerilor moldovene – inclusiv Wall Street Journal. Acesta notează, într-o relatare de după exit-poll, că nu este chiar sigur încotro merge Lupu şi adaugă că indiferent de decizia lui, ambelor tabere politice le va fi greu să formeze noile structuri de putere.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG