Linkuri accesibilitate

Opoziția kirghiză contestă din nou regimul Bakiev


Circa 41 de demonstranți arestați de forțele de ordine

Cel puțin 41 de sprijinitori ai opoziției, între care 30 de femei, au fost arestați la Bișkek, în timpul unui marș de protest împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale de la 23 iulie și la care au cerut eliberarea militanților pentru drepturile omului reținuți în ziua alegerilor.

Opoziția susține că o demonstrație separată, cu participarea a circa o mie de persoane, s-a desfășurat în regiunea Naryn și că trei persoane au fost arestate și duse spre anchetă la biroul procurorului general. Se relatează despre evenimente similare în alte două regiuni ale Kirghistanului.

Proteste ale opoziției reprimate la Bișkek
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00


Potrivit corespondenților Europei Libere de la Bișkek, după arestările de astăzi, circa 200 de persoane s-au adunat în fața sediului Partidului Social Democrat, de opoziție. Liderul partidului Almazbek Atambaev a fost singurul candidat al opoziției unite și adversar în alegeri al președintelui Kurmanbek Bakiev. Adresîndu-se demonstranțiilor de la Bișkek, Atambaev a spus că forțele de ordine nu au permis opozanților din provincie să se alăture celor din capitală. După spusele lui: „Deși prin Constituția kirghiză este permisă organizarea de manifestații pașnice, guvernul a depășit toate limitele. Circa 40 de persoane ce veneau din provincia Chui la Bișkek au fost bătute”.

Opoziția kirghiză refuză să accepte rezultatele oficiale ale alegerilor, cîștigate de Bakiev cu 76% din voturi, în timp ce Atambaev ar fi cules doar ceva mai mult de 8%. Președintele Bakiev a promis între timp declanșarea în toamnă a primului stadiu de reforme administrative. Reformele ar urma să includă, în faza finală forțele de ordine și armata, prin creșterea mobilității lor pentru a face față combaterii terorismului.
XS
SM
MD
LG