Linkuri accesibilitate

Cotidianele lumii - de la FT la FAZ şi WSJ - analizează miza scrutinului


Gazeta Wyborcza titrează „Comuniştii sperie Moldova”

Britanicul Financial Times scrie că alegerile nu vor rezolva probabil criza de direcţie şi de identitate a Moldovei, dar ar putea măcar decide chestiunea vitală a viitorului preşedinte al ţării. Dacă opoziţia câştigă de data aceasta doar câteva locuri în plus, scrie FT, va putea obliga pe comunişti să negocieze alegerea noului şef al statului.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung relatează despre alegeri sub titlul „Sete de putere nemărginită în Moldova”. Autorul notează că partidul comuniştilor moldoveni conduce ţara de unul singur de opt ani, dar avertizează că după alegerile de astăzi, chiar dacă vor fi cei mai votaţi, comuniştii vor resimţi „oboseala puterii” şi vor fi siliţi să dialogheze, pentru că este puţin probabil să obţină majoritatea de care au nevoie.
Ziarul german aminteşte în final de plecarea lui Marian Lupu din partidul de guvernămînt şi spune că în ciuda retoricii anticomuniste a lui Lupu, de acum, el şi-ar putea reconsidera poziţia. „Nu-i chiar totul pierdut pentru comuniştii moldoveni”, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Francezul Le Monde publică un reportaj din Chişinău, în care pune faţă în faţă apatia unor tineri, dezamăgiţi de toate partidele politice, nu doar de comunişti - cu violenţa celei de-a doua campanii electorale de anul acesta.

Ziarul spaniol El Pais titrează în ediţia electronică internaţională: „Moldova merge la alegeri profund divizată politic”, dar adaugă că scrutinul oferă şansa „depăşirii traumei protestelor de după 5 aprilie”.

Ziarul polonez Gazeta Wyborcza îşi intitulează corespondenţa de la Chişinău „Comuniştii sperie Moldova” şi relatează pe larg despre avertismentele preşedintelui Voronin referitoare la pericolul dispariţiei Moldovei ca stat suveran, dacă alegerile vor fi câştigate de opoziţa pro-românească. Gazeta Wyborcza notează remarca unei moldovence care stă la coadă la consulatul românesc şi-i spune reporterului: „Eu vreau să fiu româncă, dar la fel de bine slovacă sau poloneză, numai moldoveancă, nu!”.

Ziarul ceh Mlada Fronta Dnes scrie că alegerile găsesc Moldova adânc divizată şi că este greu, dacă nu imposibil, de anticipat cine şi cum o va guverna în continuare.

Dincolo de ocean, ziarul american Wall Street Journal scrie în ediţia sa pe internet că alegerea moldovenilor este între creditele promise de Rusia şi China şi loialitatea faţă de Occident. Autorul articolului, Mark Champion spune că este bizară simpatia Chinei pentru o Moldovă îndepărtată şi lipsită de resurse naturale. Dar interesul Rusiei este ceva mai uşor de explicat. Rusia vrea să-şi păstreze influenţa în fostele republici sovietice şi vede în evenimentele din aprilie expresia „politicii de Anschluss a României”, cum a observat un analist de la Moscova, Serghei Markov, citat de Wall Street Journal.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG