Linkuri accesibilitate

Şansa unei cotituri spre normalitate


De votul tinerilor basarabeni depinde soarta scrutinului

„Tinerii Basarabiei se află acum într-unul dintre cele mai importante momente ale vieţii lor. Dacă le pasă (şi cunosc foarte mulţi cărora le pasă!) vor merge astăzi, masiv, la vot” – scrie Calin Hera in editorialul Evenimentului zilei. Articolul portretizeaza cele doua categorii de alegatori moldoveni: de o parte cei varstnici, prea putin informati . Si aici este pomenita anecdota care circula pe internet, cu taranul care nu-i iubeste pe romani, pentru ca i-au batut tatal pe cand era copil. Ii iubeste in schimb pe rusi, chiar daca tatal a murit impuscat de... sovietici. Pe aceasta categorie de oameni, arata Calin Hera, se bazeaza Vladimir Voronin. Mai exista insa, din fericire, si tinerii basarabeni, care s-au nascut si au trait intr-o Moldova confuza, care nu mai era sovietica dar nici democratica, si care i-a obligat sa-si puna intrebari. Jurnalistul a stat de vorba cu tineri si citeaza cuvintele unuia dintre ei, care crede ca 29 iulie trebuie sa fie o zi de cotitura, care sa le aduca tuturor o tara normala – spune el.

Cotidianul detaliaza miza acestor alegeri anticipate: ramanerea la putere a comunistilor, sau preluarea puterii de catre actuala opozitie liberala. O alta miza ar putea fi chiar normalizarea relatiilor cu Romania. Articolul, postat chiar astazi pe site-ul ziarului, da detalii despre listele de votanti, mai lungi cu 70.000 de persoane. Acestia ar fi cei care au votat la alegerile anterioare, din 5 aprilie, pe liste suplimentare - sustin autoritatile, citate de Cotidianul. Este remarcata aici si concurenta neobisnuit de slaba.

Adevarul insereaza in editia de azi informatia ca serviciile secrete din Transnistria ar fi primit dispozitie din partea Rusiei sa asigure transferul in siguranta al lui Vladimir Voronin si al 18 membri ai guvernului comunist, in cazul in care PCRM pierde alegerile. Planul de fuga ar fi o precautie in situatia in care armata moldoveana ar deveni ostila la adresa actualilor reprezentanti ai puterii de la Chisinau.

Un transport militar aterizat ieri pe aeroportul din Marculesti este considerat de ziarul Gardianul transport de armament rusesc, in sprijinul comunistilor moldoveni.
XS
SM
MD
LG