Linkuri accesibilitate

„Prea puţini sunt cei care o să lepede lucrul ca să voteze”


Interviu cu Sergiu Bogatîi (Lisabona)

Ca urmare a decalalajelor de fus orar, scrutinul din strainatate se desfasoara pe parcursul a mai multe ore. Votul moldovenilor de peste hotare este si el foarte important. Inainte de a intra in studio am discutat telefonic cu Sergiu Bogatîi, la ora actuală șomer, în Portugalia, dar care si-a exercitat dreptul la sectia de votare din incinta ambasadei Moldovei la Lisabona.

Sergiu Bogatîi
: Cind am venit sa votez, nu era nici un om. Eu l-am mai luat pe unul cu mine, un prieten pe care l-am convins sa mearga la alegeri. Cit am stat acolo, vreun ceas de vreme, nu a venit nimeni sa mai voteze. Daca ar fi fost ziua alegerilor intr-o duminică, ar fi fost altă treabă, că oamenii ar fi fost liberi si ar fi putut sa vina la urna. Indiscutabil că prea puţini sunt cei care o să lepede lucrul şi o să se ducă să voteze. Eu m-am repezit că nu am avut ce face. Dar altfel, politica e politică... Ca iata am stat acolo un ceas de vreme şi nu era nici ţipenie de om.

Europa Liberă: Ce aştepţi tu de la aceste alegeri?

Sergiu Bogatîi: Eu ce să aştept?! Eu nu aştept nimic. Eu sunt cinstit. Pină acum, în viata mea n-am votat niciodata. Acum e prima oară. Si eu cred că nu depinde nimic de votul meu ... Totul e aranjat dinainte in Moldova şi după cum înţeleg eu, votul meu putin ar putea schimba situatia. In Moldova, pana a pleca in strainatate mă ocupam cu afacerile, cu una cu alta, foarte rău era pentru businessmeni, foarte rău.

Europa Liberă: După aceste alegeri, te gîndeşti să revii in Moldova?

Sergiu Bogatîi: Nu. Pentru ca nu e stabilitate acolo, ţara noastră încă nu s-a format aşa ca in toata lumea, ca in Europa, ca în alte părţi. Aici, in Portugalia mi-am făcut toate hîrtiile. Aici iau credit, cumpăr apartament, cumpăr maşină, iata mi-am adus şi copilul şi familia şi trăiesc minunat. Aici totul e stabil, nu e haos, că azi se scumpeşte zahărul, mîine făina si ca trebuie să cumperi cu sacii de mancare. Eu aici cumpar ce vreau si cind vreau, iarna ori vara; nu trebuie să fac conserve, sa ma tem ca nu voi avea ce manca... M-am dus mi-am cumpărat pătlăgele, pepeni, vinătă şi ce vreau : fructe, legume.. Ce să caut eu acolo in Moldova?! Eu nici în concediu nu mai vreau să vin acolo. Beat vin beat ma duc si nu înţeleg nimica. Altă treabă acolo nu-i de facut. Numai să te apuci de băut şi gata.
XS
SM
MD
LG