Linkuri accesibilitate

Financial Times şi Reuter despre scrutinul moldovean


Aşteptînd un buletin de vot
Aşteptînd un buletin de vot

Scenarii în funcţie de rezultatele posibile ale anticipatelor

„Moldova vrea să fie numai un pic gravidă, adică doreşte o fărîmă de integrare europeană, o aşchie de CSI, un pic de democraţie, şi ceva drepturi ale omului – şi această nesiguranţă împiedică ţara asta să progreseze” – un tablou schiţat succint în ediţia de astăzi 29 iulie 2009 a ziarului „Financial Times” de guvernatorul provinciei autonome Găgăuzia, Mihal Formuzal.

Moldova, explică „Financial Times” într-un articol, despre alegerile de azi, e un punct de tensiune între Rusia şi Occident, cu Moscova care vrea s-o aducă înapoi în orbita sa şi cu Uniunea Europeană şi Statele Unite care o trag în direcţia opusă. O poziţie complicată în plus de conflictul intern transnistrean.

Agenţia Reuter dezvoltă cîteva posibile scenarii despre cum va evolua Moldova în funcţie de rezultatul alegerilor de miercuri.

În cazul în care comuniştii obţin 61 de mandate vor putea forma guvernul şi alege preşedintele. Caz în care relaţia cu Rusia va rămîne o prioritate, iar „parteneriatul strategic” de inspiraţie comunistă va aduce împrumutul de 500 de milioane de dolari promis de Moscova pentru a apăra Moldova de criza financiară. Relaţia cu România va fi una rece, iar cea cu Uniunea Europeană se va dezvolta, chiar dacă mai lent.

În cazul cînd care comuniştii cîştigă între 52 şi 61 de locuri, vor putea forma noul cabinet şi numi preşedintele parlamentului, dar nu vor putea alege şeful statului. Ar putea face atunci o alianţă cu Partidul Democrat în frunte cu noul său lider Marian Lupu. Lupu, un intelectual fost comunist de orientare pro-occidentală, spune că o asemenea alianţă se poate face numai dacă liderul comuniştilor Voronin părăseşte scena politică din Moldova. O asemenea alianţă, care l-ar pune pe poliglotul Lupu preşedinte, ar putea aduce relaţii bune atît cu Rusia, cît şi cu Uniunea Europeană, precum şi cu România.

Dacă Partidul Comuniştilor e învins atît de rău în alegeri încît nici măcar alianţa cu Partidul Democrat nu e posibilă, ajungerea la putere a partidelor pro-occidentale şi pro-româneşti ar putea modifica dramatic politica externă a Moldovei. Ele ar stabilii relaţii puternice cu România şi Uniunea Europeană, iar noul guvern ar putea lua în considerare ieşirea ţării din CSI – ceea ce ar cere ceva timp, dat fiind că jumătate din comerţul exterior al Moldovei se face în relaţia cu Rusia, de care depind şi 90 la sută din nevoile energetice ale ţării. E posibil să apară şi o cerere de intrare în NATO – care ar antagoniza Moscova, ar fi împotriva Constituţiei, care spune că Moldova e ţară neutră, şi va complica rezolvarea conflcitului transnistrean.

În fine, un ultim scenariu ar fi că nimeni nu obţine majoritatea, caz în care, scrie Reuter, Vladimir Voronin va rămîne preşedinte în exerciţiu pînă la 15 iunie 2010.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG