Linkuri accesibilitate

In direct - Votul la Bălți


Pentru o Moldovă stabilă și viitorul ei

Care e situaţia în provincie? Colega noastră, Elena Moldoveanu a plecat în zori la Bălţi. A ajuns deja acolo şi e în legătură directă cu noi. La Bălţi, se ştie vor fi deschise azi 60 de secţii de vot.

Elena Cioina: În Bălţi la ce secţie de votare te-ai oprit? Care-i atmosfera? E la fel de linişte ca şi la Chişinău?

Elena Moldoveanu: Eu ma aflu acum la sectia de votare de la liceul Nicolae Gogol. E chiat în centrul Bălţului. Aici sunt trecuţi în liste peste 800 de alegători, dar membrii secţiei spun că aşteaptă la urne cel mult 60 la sută din electorat, luînd în considerare datele din scrutinul trecut. Vreau să remarc că secţia a fost deschisă cu puţină întîrziere pentru că urnele de vot nu au fost sigilate la vreme. Totuşi am discutat cu mai mulţi observatori de aici, cei de la Coaliţia 2009 au spus că nu au fost găsite nereguli grave sau incidente. Nu văd nici un poliţist aici, nici măcar în preajma secţiei de votare. Au votat deja cîţiva bălţeni, care vorbeau în limba rusă. Am reuşit să discut cu ei şi mi-au zis că ar dori ca viitorii deputaţi să fie concilianţi şi să se pună pe treabă. Mi-au zis că au votat pentru o Moldova stabilă. Au venit mai devreme pentru că lucrează la firme private şi nu au azi zi liberă.

Elena Cioina: Elena, la Chişinău au fost mai multe ştiri precum că mai multe localităţi au fost împînzite de poliţişti. Tu ce ai văzut?

Elena Moldoveanu: In drum pînă la Bălţi nu am văzut nici măcar agenţi de circulaţie, doar în Bălţi am văzut cîţiva. Vroiam să mai spun că aici în interiorul secţiei de votare a fost instalată o masă cu dulciuri, sucuri şi îngheţată şi se ascultă postul naţional de radio. Dacă la scrutinul trecut am trecut pe aici şi auzeam doar muzică, azi se ascultă un post de radio.

Elena Cioina: Ce i-a făcut să-şi schimbe priorităţile?

Elena Moldoveanu: Probabil vor să asculte ştirile, să afle ce se întîmplă în toată ţara. Preşedinta secţiei mi-a explicat că de asta şi ascultă un post de radio.

Elena Cioina: In drum spre Bălţi ce ai văzut, afişe electorale, careva încălcări sau oamenii pur şi simplu merg să voteze?

Elena Moldoveanu: Este adevărat că în cîteva localităţi de pe traseul Chişinău Bălţi am observat afişe electorale, care mi s-au părut proaspăt lipite pe stîlpi şi pe staţii de autobuze. Am întîlnit şi cîţiva oameni care mi-au zis că sunt indecişi. Totuşi au promis să meargă pînă diseară la urne, dar încă meditează pentru cine să-şi dea votul, neavînd prea multă încredere în majoritatea candidaţilor electorali. Cei mai mulţi oameni mi-au spus însă că vor merge neapărat la urne ca să voteze pentru viitorul Moldovei.
XS
SM
MD
LG