Linkuri accesibilitate

In direct la prima oră a alegerilor


Chișinău 29 iulie 2009
Chișinău 29 iulie 2009

1987 secții de vot, peste 2,5 milioane de alegători așteptați, 488 de observatori internaționali și 2672 naționali

Europa Liberă: Valeriu, cum a inceput procesul de votare?

Valeriu Cater: De la puţinii funcţionari pe care i-am intilnit în aceasta dimineaţa la Comisia Electorala Centrală, am aflat că deocamdată nu s-a semnalat nici un incident. De altfel, în aceasta dimineaţa la ora 7 au fost deschise, potrivit datelor Comisiei electorale Centrale 1987 de secţii de vot, din care 1954 în Republica Moldova, inclusiv 11 în localităţile de pe malul Nistrului, special pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, iar 33 de secţii de votare au fost deschise pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova din străinătate.

La urne sint aşteptaţi peste 2 milioane şi jumătate de cetăţeni cu drept de vot. In legătură cu îngrijorările exprimate despre numarul prea mare de alegători înscrişi în listele electorale pentru alegerile din 5 aprilie, aceste liste au fost chiar suplimentate cu 70 de mii de persoane, pînă la 2 milioane şi 620 de mii. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Ştirbu susţine că acest lucru se explică prin faptul că au fost incluşi în listele de bază şi cei care pe 5 aprilie au votat pe liste suplimentare.

Cetăţenii care vor să îşi exprime dreptul de vot, pot vota în baza buletinului de identitate, chiar daca acesta are termenul de valabilitate expirat, la fel cum cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare vor putea vota în baza pasaportului de călătorie, chiar dacă temenul de intrare-ieşire din ţara de reşedinţă este expirat. Se admite şi votarea în baza paşaportului de tip sovietic. Cei care au probleme cu actele se pot adresa pe parcursul zilei de astazi, gratuit, la birourile de evidenţa a populaţiei.

In parlament vor accede partidele care vor obţine mai mult de 5 la suta din voturi. Pragul de validare a fost redus de la o jumătate din numarul alegatorilor, la o treime. Intenţia de vot, conform sondajelor este de aproape 80 la sută, dar, probabil, aşa cum remarcă expertii, vor veni ceva mai puţini cetăţeni la vot. Sunt primele alegeri care se desfăşoară la mijlocul săptămînii, iar pentru că au fost anumite semnale, CEC a difuzat ieri un comunicat de presa în care atrage atenţia tuturor patronilor şi angajatorilor că astazi, ziua elegerilor este zi liberă şi îi îndeamnă să nu-i împiedice pe angajaţi să şi exercite dreptul la vot.

Europa Liberă: Vom auzi probabil, mai incolo, in timpul emisiunii cum se desfăşoară procesul electoral la secţille de votare, acum vreau să te întreb, cîţi observatori vor urmari aceste alegeri?

Valeriu Cațer: CEC a acreditat 488 de observatori internaţionali din partea a 30 de organizatii şi 2672 de observatori naţionali. Sunt deja de notorietate incidentele în care au fost implicate mai multe grupuri de observatori ruşi şi georgieni. Ieri, misiunea unei organizatii din CSI, Reteaua Europeana a Organizatiilor de Monitorizare a decis să se retragă, după ce liderii acestei organizatii au fost reţinuţi de politie la fel ca şi alţi membri ai ei au fost somaţi să părăsească teritoriul republicii Moldova. Poliţia invocă faptul că mai mult de jumătate din persoanele din aceasta delegaţie nu fuseseră acreditaţi de Comisia Electorală Centrală. Delegaţia georgiana a fost întoarsă chiar de pe aeroport. Autorităţile georgiene au şi reacţionat. Comisia Electorala Centrala de la Tbilisi s-a arătat indignată şi şi-a exprimat speranţa că autorităţile Republicii Moldova îşi vor revedea pozitia. La fel, mai mulţi jurnalisti romani, dar şi ruşi au fost ţinuţi cîteva ore în aeroport pînă li s-a permis să intre în Chişinau, inclusiv, corespondentul serviciului rusesc al Europei Libere, Radio Svobova, Maxim Yaroşevski.

Europa Liberă: A reacţionat în vreun fel CEC-ul la aceste informaţii, la aceste incidente, pînă la această oră?

Valeriu Cater: Astazi, pînă acum, în nici un fel, însă ieri, secretarul CEC, Iurie Ciocan, solicitat de presa rusă a fost invitat să ia o pozitie tranşantă, iar Eugen Ştirbu, presedintele CEC a explicat refuzul de a-i acredita pe unii dintre observatori prin faptul că, potrivit legislaţiei moldoveneşti CEC, are dreptul să îi invite, deci să decidă singură cine este binevenit ca observator şi cine nu. Presa rusa pe care m-am uitat pînă acum se arată cel puţin contrariată de o astfel de atitudine a autorităţilor moldoveneşti în raport cu observatorii din CSI.
XS
SM
MD
LG