Linkuri accesibilitate

Cursul dolarului - una din temele discuţiilor sino-americane de la Washington


Secretarul de stat Hillary Clinton şi consilierul de stat chinez Dai Bingguo
Secretarul de stat Hillary Clinton şi consilierul de stat chinez Dai Bingguo
Pietele financiare se mentin volatile, iar dolarul american e in scadere. Cifrele cele mai recente indica o iesire lenta din recesiune. Dar dolarul scade intr-adevar pe fondul temerilor ca deficitele americane s-ar putea dovedi greu de sustinut. China exprima indoieli foarte des in ultima vreme, temindu-se – cel putin public — pentru ca detine un volum mare de obligatiuni si alte titluri de valoare in dolari.

Ministrul american de finante, Timothy Geithner a spus ca deficitele record sint o situatie temporara, cauzata de stimulentele economice pentru iesirea din criza. Geitner a oferit asigurari investitorilor ca deficitele sint sub control si ca obligatiunile trezoreriei sint sigure. China detine circa 801 miliarde de dolari, obligatiuni ale statului american. La o reuniune desfasurata la Washington, ministrul american a spus ca Statele Unite vor avea deficite sustenabile pina in 2013.

O modificare in raporturile sino-americane a fost ca oficialitatile de la Washington nu s-au mai plins, asa cum o facusera in anii administratiei Bush, ca moneda chineza este intentionat subevaluata pentru a ajuta exporturile chineze. Explicatia ar putea fi ca Statele Unite doresc sa mentina cursul de schimb stabil pentru ca au nevoie ca Beijinul sa continue sa cumpere obligatiuni ale statului american. Pe de alta parte si China este obligata sa sprijine dolarul pentru ca daca acesta coboara, atunci moneda chineza creste ceea ce dauneaza exporturilor.

Dar pe ansamblu dolarul este in scadere anul acesta cu circa 3.5% fata de monedele principalilor parteneri comerciali ai Americii. Daca sint luati in calcul ultimii 8 ani, scaderea e de 18%. Ministrul american le-a spus interlocutorilor chinezi ca Beijinul trebuie sa-si reorienteze strategia de crestere economica dinspre exporturi catre stimularea consumului intern. Daca acest lucru se va intimpla atunci produse americane cum sint software, filme, alte produse artistice pot echilibra balanta comerciala intre cele doua tari.
XS
SM
MD
LG