Linkuri accesibilitate

Observatori ENEMO reţinuţi în mai multe raioane


Sergiu Ostaf (CREDO)
Sergiu Ostaf (CREDO)

Reţinerea unor observatori acreditaţi de CEC este o violare a tratatelor internaţionale

Mai multi observatori ai Misiunii ENEMO (Retea Europeana de Organizatii care Monitorizeaza Alegerile), aflati in mai multe raioane ale R. Moldova - Soroca, Vadul lui Voda, Balti - au fost retinuti si interogatati de catre fortele de ordine pentru ca nu ar avea acreditarea, oferita de Comisia Electorala Centrală, potrivit Ligii Pentru Apararea Drepturilor Omului.

Ministrul adjunct al afacerilor interne, Valentin Zubic a declarat pentru Europa Liberă că nici un observator străin cu acte în regulă, eliberate de către Comisia Electorală Centrală, nu a fost reţinut. Totodată, spune Zubic, în privinţa celorlalţi cetăţeni străini care se află pe teritoriul R. Moldova, se verifică legalitatea aflării lor. În privinţa celor care se află legal, nu se întreprind măsuri cu caracater contravenţional sau altceva.

Asigurările date de viceministrul de interne nu par a fi foarte convingătoare pentru Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului. Reprezentanţii acestei organizaţii au comunicat pentru Europa Liberă că se ocupă de colectarea de informaţii despre observatorii reţinuţi şi interogaţi. Dupa ce va sintetiza datele, LADOM a promis să dea şi detalii.

Avocatul Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului noteaza însă ca au fost semnalate cazuri de reţinere a unor observatori acreditaţi de CEC pentru scrutinul de mâine, ceea ce constituie o încălcare flagrantă la părerea sa: "Perioada reţinerii poate fi calificată ca încălcarea dreptului la siguranţă şi libertatea persoanei, dreptul la un remediu eficient pe teritoriul R. Moldova şi dacă a fost forţat să plece din ţară, acesta este încă un drept încălcat – dreptul persoanei de a circula liber pe teritoriul ţării, în care a intrat legal. Si atunci putem vorbi de trei încălcări ale tratatelor internaţionale".

Comisia Electorala Centrala a acreditat 53 de reprezentanţi ENEMO, din 140 de solicitări depuse regulamentar. După ce a fost reţinut ieri seara pentru mai multe ore, preşedintele misiunii de observatori ENEMO, a fost pus în libertate.
XS
SM
MD
LG