Linkuri accesibilitate

Votul care contează


Azi e o zi importantă în viaţa mea de cetăţean al Republicii Moldova. Merg la alegeri, merg să votez cu o forţă politică autohtonă care să-mi asigure un viitor luminos-previzibil. Mărturisesc că merg la alegeri cu mai multă încredere ca de obicei. Asta pentru că în zilele anterioare am primit sms-uri de la CEC care îmi aminteau de datoria mea de cetăţean, care mă încredinţau că votul meu contează.

Acest slogan – Votează, votul tău contează! – m-a însoţit mereu pe durata campaniei electorale. L-am văzut pe mai multe panouri publicitare, l-am găsit în fluturaşele electorale pe care mesagerii partidelor competitoare mi le-au aruncat în cutia poştală, mi l-au rostit reprezentanţii unor organizaţii onorabile preocupate de dezvoltarea societăţii civile moldoveneşti.

Campania asta fără precedent de responsabilizare a cetăţenilor e explicabilă dacă ne gîndim că alegerile sînt anticipate şi au loc în toiul verii.
Aşa că merg negreşit să votez cu cineva. Votul meu contează. O precizare totuşi se impune, după părerea mea. O precizare pe care autorii campaniei de responsabilizare nu prea o fac. Pentru cine contează votul meu? Păi, e de la sine înţeles, vor zice mulţi cu mirare. Pentru mine, pentru ţară, pentru viitorul copiilor mei. Aşa e, nu contest această axiomă, acest adevăr evident.

Am impresia însă că într-o ţară ca R. Moldova, în care legătura dintre alegător şi ales e foarte fragilă şi ineficientă, votul meu contează foarte mult şi pentru politicienii care vor să guverneze ţara. Iar uneori votul meu contează numai pentru ei, pentru aceşti politicieni. Asta atunci cînd constat cu amărăciune că aleşii uită de promisiunile făcute şi schimbă macazul cu o lejeritate năucitoare. Atunci cînd constat că am fost înşelat şi că pe deasupra nu am nici o pîrghie reală pentru a-i influenţa pe aleşii metamorfozaţi incerdibil, îmi dau seama că votul meu a contat doar pentru ei.

Ce vreau să zic? E important să votăm, fireşte. Şi vom vota chiar azi. Dar nu ar strica şi cei aleşi să fie mai consecvenţi, mai accesibili şi mai eficienţi. Să facă în sfîrşit din Moldova, cu ajutorul alegătorilor, bineînţeles, o ţară cu adevărat europeană, cu adevărat plină de perspective şi oportunităţi. O ţară în care omul să simtă cu adevărat că votul lui contează pentru toţi concetăţenii şi pentru el în primul rînd.
XS
SM
MD
LG