Linkuri accesibilitate

Creditele contractate cu Rusia şi China: va folosi guvernul judicios banii?


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Lipsa cronică de transparenţă la nivelul achiziţiilor publice trezeşte îngrijorare

Vasile Botnaru: Ce trebuie sa intreprinda un guvern responsabil pentru ca acesti bani sa ajunga la destinatie?

Iurie Gotisan: In primul rind trebuie sa se doreasca acest lucru. Exista un cadru juridic mai mult sau mai putin suficient - conceptii, strategii, programe, proiecte. Experienta de implementare de asemenea. Populatia cunoaste exemple concrete inclusiv pozitive, dar si mai putin pozitive. Cele mai raspindite ar fi probabil proiectele de infrastructura si investitii sociale. Cit priveste cetatenii, ei sustin aceste procese si de multe ori chiar contribuie financiar la realizarea lor. Alta e ca aceiasi cetateni depling cronic lipsa de transparenta la nivelul procedurilor de implementare.

Vasile Botnaru: Piatra de temelie o constituie insa cadrul normativ plus practicile judiciare, nu-i asa?

Iurie Gotisan: Se stie ca ceea ce s-ar numi „piatra de poticnire”, sunt achizitiile publice. Expertii fac trimitere ca desi partenerii internationali ai Republicii Moldova au insistat atit de mult pe perfectionarea si aplicarea Legii privind achizitiile publice, anume aici se poate vorbi cel mai mult despre lipsa sau insuficienta transparentei. De aici si pornesc cele mai multe probleme. Antreprenorul poate sa umfle preturile, sa foloseasca materiale necalitative sau insuficiente, sa se abata de la standarde si tehnologii, in consecinta populatia cit si statul sunt perdanti deopotriva. Un exemplu arhicunoscut ar fi cel al traseului de drum Orhei-Balti. Ca si in acest caz, de regula sunt favorizati antreprenorii care prezinta oferte foarte avantajoase financiar, dar irealizabile din start. in acest fel, banii sunt cheltuiti, iar obiectele date in exploatare sunt de o calitate necorespunzatoare sau in general nu sunt duse pina la capat.

Vasile Botnaru: Daca lucrurile sint atit de evidente, de ce autoritatile nu intervin cu masuri mai eficiente si mai categorice?

Iurie Gotisan: Batul are intotdeauna doua capete. Daca n-ar exista aceasta regula ca ofertele cele mai avantajoase sub aspect financiar sa fie cistigatoare s-ar putea ajunge la situatia in care antreprenorii protejati de inalti demnitari de stat sa ofere preturi exagerate, dar sa cistige concursurile sub pretextul calitatii inalte. Aceasta chiar ar exclude concurenta si ar zadarnici implementarea mai multor proiecte din cauza cheltuielilor mari. Probabil ca cea mai buna solutie ar fi tragerea la raspundere a antreprenorilor, inclusiv prin sanctiuni financiare sau chiar cauze penale. Insa in actualele conditii acest lucru pare imposibil de realizat

Un impediment ar fi formularea ambigua a prevederilor legislative in ce priveste conflictul de interese, or presa locala a dezvaluit numeroase cazuri cind anumiti demnitari aveau interese directe sau indirecte in favorizarea anumitor firme in procesul de achizitii publice. Din aceasta reiese si functionalitatea scazuta a sistemului judiciar care nu este capabil sa traga la raspundere functionarii de rang inalt.

Vasile Botnaru: Bine dar organele de drept ar trebui sa isi faca meseria, intelegind ca daca nu isi fac datoria, s-ar putea ca miine ele sa fie trase la raspundere?

Iurie Gotisan: Actualmente exista probe prezentate de mass-media cu referire la Ministerul Justitiei, Camera Inregistrarii de Stat etc., care nici nu contesta veridicitatea acestor probe, or intr-un stat european demnitarii vizati ar fi demisi si pusi sub urmarire penala. La noi, dimpotriva, pot fi promovati sau ridicati in rang.
Previous Next

XS
SM
MD
LG