Linkuri accesibilitate

Profil al alegătorului și alegerilor din R. Moldova


Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Interviu cu Iurie Ciocan (secretarul CEC)

De ce trebuie sa mergem la vot? In secolul al XVIII-lea, cu un singur vot diferență, mai multe entități americane au devenit state aparte, cum s-a petrecut cu Washington sau California. In 1876, cu un singur vot diferenta, Franta a trecut de la monarhie la republica. In 1923, cu un singur vot diferenta, Adolf Hitler a preluat controlul Partidului Național Socialist si a schimbat cursul Istoriei. In 2009, cu un singur vot diferenta, Partidul Comunistilor din Moldova nu a putut alege presedintele tarii. Intr-un interviu cu EL, secretarul CEC, Iurie Ciocan se refera la importanta acestor alegeri.

Europa Libera
: Cine sunt alegatorii zilei de maine?

Iurie Ciocan: Cetatenii Republicii Moldova, care au atins varsta majoratului si nu au limitari stabilite prin hotararea definitiva a instantei de judecata, in conformitate cu prevederile Constitutiei tarii.

Europa Libera: Sa fie oare si alegatori care nu pot vota?

Iurie Ciocan: Sper ca nu. Cred ca au fost create conditii pentru toti cetatenii cu drept de vot pentru a participa la alegeri. Ei trebuie sa se prezinte la urnele de vot cu actele lor de identitate, buletin cu fisa de insotire, daca se afla in Republica Moldova si cu pasaportul daca voteaza peste hotare.

Europa Libera: Unii au spus ca la 5 aprilie votul a putut fi cumparat cu bancnote de lei false, cu bauturi alcooloce, cu daruri din ajutoarele umanitare. E admisibil asa ceva?

Iurie Ciocan: Legislatia moldava nu prevede in niciun fel posibilitatea de o oferi cadouri sau alte bunuri cetatenilor pentru ca ei sa participe la votare. Daca asemenea cazuri sunt depistate si documentate, conform legii, ele pot fi calificate drept fraude electorale si persoanele care comit aceste faradelegi sunt trase la raspundere atat administrative, cat si penala.

Europa Libera: In anumite cazuri sefii sectiilor de votare devin victime in razboiul electoral al partidelor. Cum s-ar putea evita acest razboi in alegeri?

Iurie Ciocan: Statul membrului biroului electoral, inclusive al presedintelui acestuia, este unul de o totala neutralitate. Noi, cei care organizam alegerile nu avem dreptul sa exteriorizam cumva optiunile noastre politice. Noi suntem in serviciul tuturor alegatorilor.

Europa Libera: CEC a facut tot ce ii sta in putere pentru a evita frauda electorala?

Iurie Ciocan: Cu certitudine am invatat din toate cele pe care le-am avut dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie si am depus supraefort pentru excluderea aparitiei unor suspiciuni legate de calitatea procesului electoral in Republica Moldova.

Europa Libera: Si care au fost aceste eforturi?

Iurie Ciocan: Noi am intarit suplimentar responsabilitatea la intocmirea listelor cu alegatori. Am stabilit procedura de vot inafara birourilor electorale, foarte clar am descris pas cu pas ce si cum, si in care ordine trebuie sa fie organizat. Am stabilit inca odata procedura de vot pentru persoanele, aflate peste hotare, un sir de masuri menite sa sporeasca increderea cetateanului in procesul electoral.

Europa Libera: Reactualizarea listelor cu alegatori, corespunde rigorilor impuse de CEC?

Iurie Ciocan: Nu peste tot cu aceeasi minutiozitate a fost facut acest lucru. Dar noi am avut suficient timp pentru a interveni si a cere aducerea la normalitate a acestor liste electorale. Noi am primit prima versiune a listelor cu alegatori, in varianta electronica tocmai pe 6 iulie. De la 6 si pana la 23 iulie prin toate formele legal admisibile am organizat verificarea acestor liste si ajustarea lor la realitate.

Europa Libera: Domnule Ciocan, cine poate contesta rezultatul alegerilor?

Iurie Ciocan: Concurentii electorali in primul rand, dar contestatii referitor la procesul electoral pot fi depuse atat de partidele inscrise in cursa electorala cat si de alegatori.

Europa Libera: Cand vor fi facute publice primele rezultate partiale despre alegerile de maine de catre CEC?

Iurie Ciocan: Pe 29 iulie, incepand cu ora 23:00. Vor fi primele rezultate preliminare obtinute prin intermediul unui sisitem computerizat de transmitere a informatiei.

Europa Libera: Cum s-ar explica diferenta rezultatelor dintre exitpoll-uri si CEC?

Iurie Ciocan: Probabil, e o explicatie mai mult sociologica, stiintifica. Concluziile la care au ajuns colegii nostril care organizeaza exitpoll-ul spun ca alegatorii nu sunt sufficient de sinceri si onesti atunci cand raspund la intrebarile operatorilor lor. Dar vreau sa remarc, ca rezultatele exitpoll-urilor sunt unele estimative, consultative, pe cand datele prezentate de catre CEC poarta un caracter juridic. Ele sunt probate cu procesele verbale, intocmite in fiecare birou separat.

Europa Libera: Votul moldovenilor, aflati peste hotare poate modifica rezultatul scrutinului. Daca da cu cat la suta?

Iurie Ciocan: A si modificat in 5 aprilie. Pana a primi datele de peste hotare, PCRM, la distribuirea sufragiilor, avea 61 de mandate in parlament. Dupa primirea rezultatelor de la sectiile de votare din strainatate, rezultatul s-a diminuat cu un mandat. Evident, ca fiecare vot conteaza si acest lucru l-am explicat alegatorilor si in cadrul programelor de educatie civica, pe care le-am lansat de comun cu partenerii din UE si PNUD.

Europa Libera: Se spune ca alegerile vor fi un test crucial pentru republica Moldova, o sansa pentru toti actorii politici sa-si dovedeasca atasamentul pentru democratie. Domnule Ciocan, ati sesizat un interes aparte din partea observatorilor straini?

Iurie Ciocan: 500 persoane au fost acreditate in calitate de observatori internationali si 2 400 persoane in calitate de observatori locali.



XS
SM
MD
LG