Linkuri accesibilitate

Constatările Raportului de Monitorizare IDOM a verificării listelor electorale pentru alegerile anticipate


Creştere suspectă a numărului alegătorilor în comparaţie cu 5 aprilie 2009

Subiectul listelor electorale imprecise a prezentat una din îngrijorările majore exprimate de o serie de organizaţii non-guvernamentale, de mass media şi partide politice din Republica Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Pentru a clarifica mersul şi calitatea acestor procese pentru alegerile anticipate din 29 iulie 2009, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a implementat un proiect de monitorizare a compilării şi verificării listelor alegătorilor.

Raportul preliminar prezentat de IDOM la 17 iulie 2009, a constatat că din 33 localităţi monitorizate de către cei 61 de observatori IDOM, doar în 3 localităţi (în or. Soroca – PNL, în s. Albota de Jos – PSD – din raionul Taraclia şi în s. Pîrîta – PCRM – din raionul Dubăsari) nu au fost utilizate listele din 5 aprilie. Astfel, listele formate în baza datelor Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI), care au trezit suspiciuni şi îngrijorări, au fost reutilizate în 30 de localităţi, fapt care pune la îndoială calitatea listelor pentru alegerile anticipate.

O verificare eficientă a listelor ar fi presupus şi vizite la domiciliu de către Administraţiile Publice Locale (APL). Observatorii IDOM au raportat că în 18 localităţi din cele monitorizate, APL afirmă că CEC a recomandat verificarea listelor la domiciliu, pe când 14 APL susțin că nu au primit asemenea recomandări.

Din 30 de cazuri din Municipiul Chişinău, unde observatorii au ales să intervieveze persoane născute înainte de 1940 şi care se regăsesc pe listele electorale, în 10 cazuri s-a constatat că aceste persoane au decedat, uneori 4-5 ani în urmă.

Am constatat că în 9 secţii de vot din cele 293 din Mun. Chişinău, mai sunt prezente pe liste 1854 de persoane cu viza de reşedinţă retrasă (inclusiv absolvenţii instituţiilor universitare) sau persoane neidentificabile, precum şi adrese greşite.

Aceste informații şi, în mod particular, rapoartele recepţionate de IDOM de la observatori, au arătat că APL nu dispun de capacităţi suficiente pentru a compila, practic în doar 3 săptămâni, într-o manieră calitativă listele alegătorilor. Responsabilitatea pentru calitatea listelor pentru alegerile naţionale nu poate fi plasată doar pe APL. Eforturile APL de a utiliza nu doar registrele MDI, dar şi pe cele locale, nu au avut un efect scontat şi constatăm o creştere a numărului alegătorilor în comparaţie cu 5 aprilie 2009. În situaţia în care listele pentru alegerile din primăvara acestui an au fost calificate de o parte din societate drept excesiv de mari, iar utilizarea de către APL a registrelor locale nu a redus din numărul votanţilor, creşterea numărului votanţilor pune la îndoială calitatea bazelor de date ale MDI.

Deşi, după remiterea listelor către CEC, la 6 iulie, APL trebuiau să continue verificarea lor, am constatat că în 14 APL o astfel de verificare nu a fost efectuată – în 5 cazuri din acestea s-a sugerat că listele sunt deja precise (Raionul Stefan Vodă - s. Antoneşti (Independent), Raionul Stefan Vodă - s. Carahasani (Independent), Raionul Dubăsari - s. Doroţcaia (PCRM), Raionul Hînceşti - s. Minjir (PCRM), r. Nisporeni - s. Bărboieni (Independent)).

Deşi excluderea persoanelor plecate peste hotare din listele electorale este declarată drept contradictorie legislaţiei, acestea sunt excluse din 3 localităţi unde APL sunt guvernate de reprezentanţi ai PCRM, iar într-o altă localitate un reprezentant al aceluiaşi partid cere excluderea din liste a acestor persoane.

În acelaşi timp, conform observărilor noastre, în localităţile unde întocmirea listelor a fost efectuată „de la zero” numărul alegătorilor înscrişi pe listele din 14 iulie 2009 a fost, de regulă, mai mici decât în cazul localităţilor unde au fost reutilizate listele din 5 aprilie 2009.

În final, vom menţiona că procesul de informare a populaţiei privind necesitatea verificării listelor a fost realizat. În acelaşi timp, pentru o verificare a acestor liste de către alegători, conform Codului Electoral şi calendarului electoral actual, aceste liste ar fi trebuit să se fie afişate de către Birourile Secţiilor de Vot până la 14 iulie 2009, ceea ce s-a întâmplat la timp doar în Birourile din 8 localităţi.

Proiectul a fost implementat în perioada 27 iunie – 16 iulie cu suportul Consiliului Europei şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
XS
SM
MD
LG