Linkuri accesibilitate

"Criza economică va sili Rusia să facă concesii"


Vice-preşedintele Joe Biden la Kiev
Vice-preşedintele Joe Biden la Kiev

Vice--preşedintele Biden consideră că resetarea relaţiilor cu Rusia are şanse de cîştig

Vicepreşedintele Statelor Unite Joseph Biden a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că economia Rusiei este într-o stare dezastruoasă, şi a sugerat că acest fapt va forţa Moscova să facă multe concesii Occidentului, între altele şi în chestiuni legate de securitatea naţională, inclusiv „îndulcindu-şi” influenţa asupra fostelor republici sovietice, şi reducîndu-şi vastul arsenal nuclear".

Rusia are de luat cîteva decizii dificile, pe care trebuie să le calculeze foarte bine
Biden e de părere că problemele economice ale Rusiei sînt o parte din cîteva evoluţii recente care au au obligat autorităţile ruse să-şi regîndească substanţial interesele pe plan internaţional. Vicepreşedintele american mai spune că e de asemenea posibil ca apropierea geografică a Rusiei de Iran şi Coreea de Nord – care au programe nucleare controversate – să facă Rusia mai cooperantă cu Statele Unite în blocarea dezvoltării acestor programe.

În interviul acordat ziarului Wall Street Journal Europe la sfîrşitul vizitei pe care a făcut-o recent în Ucraina şi Georgia, vicepreşedintele Statelor Unit a declarat că e posibil ca problemele interne să fie factorul cel mai important care determină noua poziţie a Rusiei în privinţa afacerilor internaţionale.

„Rusia are de luat cîteva decizii dificile, pe care trebuie să le calculeze foarte bine”, a spus Joseph Biden, adăugînd „Au o bază demografică în scădere, au o economie care se ofileşte, au un sistem bancar şi o structură puţin probabil să reziste în următorii 15 ani, sînt în situaţia în care lumea se schimbă înaintea lor, iar ei se agaţă de ceva nesustenabil din trecut”.

Aceste remarci ale adjunctului lui Barack Obama, se spune în Wall Street Journal, sînt cele mai „la zi” ale unei înalte oficialităţi de la Washington în a explica de ce administraţia americană crede că „resetarea” relansarea relaţiilor cu Rusia are toate şansele de cîştig, în timp ce eforturile de a angaja Moscova ale administraţiilor Clinton şi Bush s-au soldat cu progrese infime.

Aceste remarci, continua sursa citată, sînt şi cele mai critice ale Washingtonului cu privire la rolul de azi al Rusiei pe plan global, şi vin la cîteva săptămîni după ce preşedintele Barack Obama a spus la Moscova după reuniunea la nivel înalt cu omologul său rus Dmitri Medvedev ca Statele Unite au nevoie de o Rusie puternică, paşnică şi prosperă.

Declaraţiile vicepreşedintelui Biden din Wall Street Journal, dar şi cele făcute la Kiev şi Tbilisi (unde a spus că America va continua să sprijine aceste ţări, chiar dacă doreşte relansarea relaţiilor cu Rusia) au iritat Kremlinul.

“Cine fixează politica externă a Statelor Unite: preşedintele, sau respectabilii membri ai echipei sale?”, a întrebat Serghei Prihodko unul din consilierii preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Într-o declaraţie pentru agenţia “Interfax”, preluată de “Mediafax”, Prihodko a spus că dialogul pe care Obama l-a avut cu Medvedev la Moscova a fost o "conversaţie pe care noi o considerăm pozitivă şi serioasă, şi care a creat o atmosferă de relaţii bune".

"Dacă această atmosferă nu e pe plac anumitor membri ai echipei şi ai administraţiei lui Obama, să spună. Trebuie să ştim şi noi dacă ei sînt de accord – sau nu - cu propriul lor preşedinte", a mai spus Prihodko.

În interviul pentru Wall Street Journal, vicepreşedintele american Joseph Biden a subliniat că, în ciuda dificultăţilor economice şi geopolitice ale Rusiei, Moscova ar putea deveni mai belicoasă pe termen scurt, dacă Statele Unite nu continuă să o trateze ca pe un jucător important pe scena internaţională.

Biden e de părere că liderii ruşi încep, încet să-şi dea seama că rolul ţării lor pe plan global se diminuează şi atrage atenţia că Statele Unite nu ar trebui sa profite de avantajul pe care îl deţin în faţa Rusiei.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG