Linkuri accesibilitate

Patriarhul Rusiei timp de zece zile în Ucraina


Misionarism politic rus versus o biserică independentă ucraineană

Patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Kiril a început astăzi o vizită de 10 zile în Ucraina. Kiril s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele Victor Iuşcenco. În timp ce patriarhul rus spune că vizita poartă numai un caracter religios, unii ucraineni cred că ea ar avea menirea să întărească influenţa politică a Rusiei asupra Ucrainei. Relatarea primită de la corespondentul Europei Libere Breffni O'Rourke este rezumată de Alexandru Eftode.

În Ucraina, biserica ortodoxă este divizată între două patriarhii, cea de la Kiev, căreia îi revine numai o mică parte a ortodoxiei ucrainene şi cea de la Moscova, care controlează tot restul. În timpul vizitei de 10 zile, Kiril planifică să viziteze multe locaşuri cu valoare istorică, patronate de parohia sa. Unul din cele mai importante momente ale vizitei s-a şi consumat deja, când Kiril l-a omagiat pe cneazul Vladimir, care a convertit la creştinism în anul 988 Rusia Kieviană.

Patriarhului rus a spus presei religioase ucrainene că în timpul vizitei doreşte să discute cu credincioşii din toată Ucraina. Programul său mai include o întâlnire cu studenţii de la teologie şi participarea la o rugăciune transmisă în direct de televiziunea ucraineană. Pentru prima dată, patriarhul Kiril va conduce la Kiev lucrările sinodului bisericii ortodoxe ruse.

La liturghia de azi dimineaţă pe dealul Vladimir din capitala ucraineană, patriarhul a spus în faţa a peste o mie de oameni că a venit ca un pelerin pe malurile Niprului ca să se atingă de istoria de o mie de ani a bisericii sale. Dar nu istoria milenară, ci ziua de astăzi pare să-i preocupe pe unii ucraineni în timpul vizitei patriarhului rus. La coborârea de pe dealul Vladimir, delegaţia condusă de Kiril a fost huiduită de un grup de naţionalişti ucraineni, care l-au poreclit pe patriarh „colonist”.

Naţionaliştii ucraineni sunt îngrijoraţi că Rusia ar încerca să folosească religia pentru a-şi spori influenţa politică şi culturală în ţara lor. Ei văd în vizita patriarhului Kiril, ales iarna trecută în fruntea bisericii ortodoxe ruse după decesul lui Alexii II, o continuare a politicii preşedintelui rus Dmitri Medvedev orientată spre menţinerea Ucrainei în sfera de influenţă rusă şi departe de integrarea în NATO.

Preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenco, înainte de întâlnirea cu Kiril, şi-a exprimat speranţa într-o biserică ortodoxă ucraineană veritablă, unită şi independentă. Consolidarea ei ar reprezenta, în cuvintele lui Iuşcenco, „un mare adevăr istoric”.

În declaraţiile de astăzi a vorbit despre unitate şi patriarhul rus, dar el a avut în vedere întărirea legăturilor între Moscova şi Kiev. La liturghia din dealul Vladimir, patriarhul Kiril a spus că împreună cu îngerii din ceruri care varsă lumină asupra acestor pământuri sfinte se va ruga pentru „bunăstarea şi prosperarea Ucrainei, pentru pacea şi înțelegerea între cetăţenii ei, pentru prietenia şi fraternitatea între cele două popoare înrudite, trecute prin cristelniţa Niprului, pentru unitatea lor spirituală şi bisericească de nezdruncinat”.

Patriarhia Moscovei şi Întregii Rusii are în Ucraina în jur de o mie şi o sută de parohii, cam tot atâtea câte are în Rusia însăşi. Ucrainenii naţionalişti nu se pot împăca cu această dominaţie. Pentru a echilibra cumva influenţa Moscovei, ei încearcă să obţină sprijinul Patriarhiei de la Istambul a Bisericii Ortodoxe Greceşti şi a patriarhului ecumenic al acesteia Bartolomeu I pentru întărirea micii Patriarhii a Kievului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG