Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton despre securitatea în Orientul Mijlociu versus Iran


Washingtonul nu va permite Iranului să obțină arme nucleare

Prezenta la o emisiunea de televiziune, secretarul de stat American, Hillary Clinton s-a referit la citeva teme de politica externa. Ce a avut de spus sefa diplomatiei americane, cu privire la chestiuni de securitate in sudul Asiei si Orientul Mijlociu?

Hillary Clinton a spus la reteaua de televiziune CBS ca Iranul nu va obtine niciodata arme nucleare, in ciuda incercarilor sale. Secretarul de stat a transmis un mesaj pe aceasta cale regimului iranian ca daca are ambitii nucleare cu scopul de a intimida sau de a obtine mai mare influenta, Statele Unite nu vor permite asa ceva. La un summit de securitate, desfasurat recent in Tailanda, doamna Clinton sugerase posibilitatea unei asa zise “umbrele de aparare”, in zona Orientului Mijlociu pentru a proteja alte state de pericolul nuclear iranian. Acele declaratii au fost o prima ocazie cind o inalta oficialitate americana admite posibilitatea ca Iranul sa devina o putere nucleara.

Afirmatiile de la sfirsitul saptaminii, la reteaua de televiziune, par o revizuire a celor din Tailanda, in sensul ca Statele Unite nu vor permite Iranului sa obtină armament nuclear. Clinton a spus ca administratia Obama continua sa aiba intentia de a stabili un dialog cu regimul de la Teheran in ciuda faptului ca pune sub semnul intrebarii integritatea recentelor alegeri si considera ca iranienii merita o conducere mai buna. Secretarul de stat a explicat ca angajarea de negocieri cu Teheranul nu ar trada aspiratiile opozitiei iraniane, care contesta regimul.

Clinton a spus ca Statele Unite s-au angajat si in trecut in dialog, cu finalitati practice, cu regimuri care nu reprezentau vointa populatiilor din tarile respective. “Sa ne amintim de negocierile purtate cu Uniunea Sovietica” -- a aratat secretarul de stat, adaugind “Asta este diplomatia. Nu iti alegi intotdeauna interlocutorii. Ei ajung in pozitiile respective gratie dinamicii interne a societatii”. Dar Clinton a mai precizat imediat ca Statele Unite spera ca societatea iraniana sa se deschida, ca manifestatiile pasnice sa fie respectate si ca presa sa fie lasata sa lucreze in libertate”. Hillary Clinton a refuzat sa spuna daca crede ca regimul iranian nu este legitim, declarind ca doar populatia Iranului poate emite astfel de judecati. Secretarul de stat a adaugat insa ca un popor cu o cultura si o istorie exemplare merita o soarta mai buna.
XS
SM
MD
LG