Linkuri accesibilitate

Chişleag în prag la guvern - vigilent, Gumeniţă documentează cazul


Protest solitar împotriva preţului derizoriu de achiziţie a laptelui

La o saptamina de la protestul unui grup de crescători de vaci care au cerut guvernului sa obtina majorarea pretului de achizitie a laptelui, unul dintre fermierii protestatari si-a manifestat astazi nemulţumirea că executivul nu a soluţionat problema. El a pichetat de unul singur sediul Guvernului reuşind să adune în jur numai doi simpatizanţi, care s-au declarat consumatori de lapte, şi cîteva grupuri de filmare de la posturile de televiziune.

Stanislav Ivăniţă
Cel care a tinut cu tot dinadinsul sa devina vedeta stirilor de astazi se numeste Stanislav Ivaniţa si este fermier in satul Corbu, raionul Donduşeni. In numele unui grup de initiativa, el a organizat expedierea unui aviz incitant la o multime de institutii de presa pe care le-a ademenit cu promisiunea ca va dovedi ca stie sa apere drepturile fermierilor nu mai rau decit agricultorii din Europa. Imaginatia jurnalistilor, care au vazut la viata lor reportaje cu tractoare care blocheaza strazile Bruxellului, cu dejectii animaliere aruncate in pragul unor primarii din capitale parfumate, i-a scos din redactii ca la goarna. Numai ca fermierul protestatar s-a produs intr-un spectacol mult mai modest decit se asteptau oamenii de presa. Stanislav Ivaniţa a adus cu el un bidon cu lapte inacrit, pe care la varsat, asa cum a promis, pe scarile din fata Guvernului.

Stanislav Ivaniţa: „Nu suntem auziţi si oamenii n-au putut sa vina azi deoarece e timpul strânsului roadei. Dar eu fiind un ambasador al lor, ma gandesc ca daca nici de data asta nu vom fi auziti, protestele vor continua.”

Pata de chisleac care s-a extins pe o suprafata de aproximativ 7 metri pătraţi, cum vor fi semnalat politistii in raport, a servit drept pretext pentru interventia fortelor de ordine. Imediat şi-a făcut apariţia comisarul general al Chisinaului Iacob Gumeniţă, invitându-l pe fermier la comisariat, Iacob Gumeniţă: „Nu-l arestează nimeni. Să-l documentam administrativ si-i tot. El va raspunde administrativ pentru incalcarile lui.”

Comisarul trecut prin ciur si dirmoi, cum spun jurnalistii, adica infruntat de tot felul de zurbagii de marca, si nu vom cita numele favorite ale comisarului, a invocat imediat si articolul care ii se potriveste celui care a perturbat ordinea publica. Fermierul a fost insa mai ager decit a crerezut comisarul. El a luat un taxi si i-a lasat cu ochii in soare pe politisti. Ceea ce nu l-a descumpanit pe comisar. Pentru ca cetateanul care a pus in pericol salubritatea spatiului de la intrarea din Guvern va primi prin poştă solicitarea de a plati amenda cuvenita.

Totusi am incercat sa aflam daca demersul cowboilor, eufemistic vorbind, nemultumiti de pretul de achizitie al laptelui, este luat in calcul de demnitari.
Vicepremierul Iurie Rosca: „Nefiind conditii pentru procurarea acestor produse de către unele structuri private, oamenii protestează in faţa guvernului. De fapt statul nu trebuie decat sa creeze conditii, nu să aiba relatii comerciale cu agentii economici de acest fel. Dar se vede ca aceste conditii nu sunt tocmai prielnice dacă oamenii protestează.”

La finele zilei am pariat cu unul dintre colegii de breasla, pe un pachet de lapte, ca stirea cu protestul vacarului disperat, va intra in buletinele de stiri la cel putin doua televiziuni private, care nu mai stiu cu ce sa dilueze fluxurile electorale. Iar la alte trei protagonistul stirii mai curind ca va fi comisarul care va povesti despre fortele obscure care incearca sa profite de campanie ca sa destabilizeze situatia. Numai ca fermierul de la Donduseni s-ar putea sa nu le urmareasca pentru ca are treaba.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG