Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidenţiale controversate


În semn de protest, doi candidaţi se retrag din cursă în ziua scrutinului

Alegerile prezidentiale de astazi din Kirghistan nu par sa fie lipsite de dramatism. Sectiile de votare s-au inchis intr-un climat controversat, dupa ce Almazbek Atambaev, cel mai puternic contracandidat al actualului presedinte Kurmanbek Bakiev, s-a retras din cursa acuzind fraude majore si chemindu-si suporterii pentru miine la proteste de strada dupace vor fi anuntate rezultatele partiale.

„Inseamna ca nu vrem sa luam parte la aceste alegeri false sau sa legitimam alegerea presedintelui Bakiev. El nu va fi un presedinte cu legitimitate si guvernul sau va fi complet nelegitim si acest lucru a fost dovedit prin actiunile sale”.

Atambaev a fost premier in Kirghistan si este liderul Partidului Social Democrat. In replica la declaratia lui Atambaev, ministrul de interne anuntat ca orice manifestatie va fi organizatava fi ilegala si ca politia va interveni. Chiar si un concert planificat pentru aceasta seara, se pare ca a fost suspendat.

Comisia Electorala Centrala a declarat scrutinul valid, la el participind peste 61 la suta din electorat.

Nazaraliev şi Atambaev cer invalidarea alegerilor
Initial 5 candidati i s-au opus actualului presedinte. Fostul premier Atambaev nu este singurul candidat care s-a retras din cursa chiar in ziua alegerilor. A mai fost si candidatul independent Jenisbek Nazaraliev, vorbind si el despre o frauda de proportii si de folosirea masiva a resurselor administrative ale actualului presedinte in aceasta campanie electorala. Amindoi candidatii retrasi astăzi din cursa au căutat sa il convinga si pe un al treilea sa renunte la competitia electorala.

Kurmanbek Bakiev
Bakiev a negat ca alegerile ar fi fost fraudate si a spus ca in alegerile de astazi din Kirghistan nu au fost mai multe neregularităti decit in orice alte alegeri din lume, si ca ele nu vor afecta rezultatul final al votului: „Este incorect. Resursele administrative nu au fost folosite si nu vor fi folosite in campania electorala. Le-am spus de la inceput guvernatorilor, primarilor si tuturor ca nu avem nevoie de serviciile voastre bine intentionate. Nu imi trebuie. Cred ca si fara ele totul va fi bine….oamenii sunt oameni si in toate alegerile exista neregularităti, dar ele nu vor influenta rezultatul general al alegerilor”.

Mai mult, presedintele Bakiev a spus ca site-ul său de internet a fost tinta unor atacuri ale hackerilor.

Alegerile au fost observate de o misiune a OSCE formata din 280 de persoane.
XS
SM
MD
LG