Linkuri accesibilitate

"Moldova nu-i a mea şi nici a voastră, ci a lui Oleg Voronin"


Comentariu semnat de Alexandru Vakulovski în Evenimentul zilei

„Tot centrul Chişinăului pute. A rahat. Se lucrează la canalizarea oraşului, dar această putoare o simt acum aproape toţi cetăţenii moldoveni” – scrie Alexandru Vakulovski intr-un comentariu publicat de ziarul Evenimentul zilei. Scriitorul dezvolta in continuare aceasta imagine cu dubla semnificatie. In plan politic, miasmele sunt identificate cu masurile dispuse de comunisti pentru repetarea alegerilor din 5 aprilie. Majoritatea tinerilor voteaza impotriva comunistilor, arata Vakulovski. E cu atat mai uimitor ca s-au inregistrat in ultima perioada sute de adeziuni ale unor tineri la Partidul Comunistilor. Explicatia: ei lucreaza in fabricile lui Oleg Voronin. „În curând cred că vorbele lui Ştefan cel Mare vor suna altfel: „Moldova nu-i a mea şi nici a voastră, nici a urmaşilor voştri, ci a lui Oleg Voronin” – parafrazeaza amar autorul acestui articol din Evenimentul zilei.

La Chisinau domneste linistea dinaintea furtunii – constata Razvan Ciubotaru in Cotidianul. El pune cap la cap declaratii si informatii si ajunge la concluzia ca liderii opozitiei moldovene ar fi ingropat securea razboiului si ca nu ar fi exclus un compromis in alegerea viitorului presedinte. Nu este insa acceptata o coalitie a opozitiei la guvernare, iar motivul pare sa fie neincrederea in Marian Lupu. Razvan Ciubotaru ii citeaza in acest sens pe liderul liberal Mihai Ghimpu si pe liberal democratul Vlad Filat. Despre Lupu, jurnalistul de la Cotidianul arata ca a folosit cu abilitate greselile partidelor de opozitie, care s-ar fi blocat in acuzatii la adresa comunistilor. Pana aici, nimic anormal. Sursele neincrederii se leaga insa de banii foarte multi cheltuiti de Partidul Democrat in campania electorala, ceea ce, se arata in acest articol, ar alimenta suspiciunile de colaborare pe dedesubt cu Voronin.

Evenimentul zilei publica un interviu cu fostul premier Vasile Tarlev. Acesta afirma ca proiectul unui pol puternic de centru a esuat a doua zi dupa ce Marian Lupu si-a anuntat intrarea in Partidul Democrat. Partidele de opozitie sunt, in opinia acestui politician, victimele unei manipulari asupra careia domnia sa ar fi avertizat inainte de 5 aprilie. Manifestatiile anticomuniste au fost o capcana intinsa de Voronin, care avea nevoie de tapi ispasitori pentru esecul guvernarii comuniste.
XS
SM
MD
LG