Linkuri accesibilitate

Raportul Comisiei Europene privind justiţia în România


Renate Weber (ALDE)
Renate Weber (ALDE)

"Un raport partizan" crede europarlamentara liberală Renate Weber

Europa Libera: Dna. Weber cum trebuie interpretat raportul privind justitia din Romania facut public astazi de Comisia Europeana?

Renate Weber: Cred ca trebuie sa fim extrem de atenti, nici sa nu criticam din rasputeri raportul dar nici sa nu il consideram ca fiind o pagina din Biblie. Pentru ca el nu este nici una nici alta. In opinia mea el are cateva probleme majore: el este in cadrul unui mecanism de cooperare si verificare si,sincera sa fiu, nu am vazut care este cooperarea. Nu s-a mentionat nimic in cadrul acestui raport si nu se mentioneaza nici in ceea ce Comisia va face ulterior. Daca “cooperare” inseamna strict sa te monitorizez atunci asta nu e cooperare. Pe de alta parte sunt cateva lucruri care pot sa para tehnice in cuprinsul acestui raport dar care mie imi ridica semne de intrebare in legatura cu cine anume la scris si pe ce date s-a bazat. Sunt acolo cateva chestiuni extreme de tehnice care dovedesc ca oamenii care au elaborate acest raport chiar nu se pricep la Romania, chiar nu stiu cum se adopta legile si cum se pun apoi in practica. Exista acolo niste formule care nu sunt din Romania

Europa Libera: Acesta este un lucru grav, e o observatie foarte grava pe care o faceti. Ce credit putem da unui raport care vorbeste despre Romania dar nu are amprenta locala?

Renate Weber: Este motivul pentru care si eu am mari semne de intrebare si va dau si exemplul concret: se spune in cuprinsul acestui raport ca este necesara o lege care sa puna in practica aceste coduri care au fost adoptate ca si cele care urmeaza. Or, iertati-ma, legislatia din Romania, tehnica de legiferare din Romania nu cunoaste acest lucru.

Sigur, nu vreau sa exagerez. Exista si lucruri acolo care sunt constatate pe buna dreptate: eu sunt primul care sa spuna ca sunt nemultumita de felul in care functioneaza justitia in Romania, de faptul ca reforma nu este vazuta nu este simtita de oamenii care apeleaza la justitie. Dar in acelasi timp nu mi se pare firesc ca acest raport care vrea sa faca o evaluare corecta a ceea ce se intampla in Romania sa nu spuna o vorba despre subfinantarea grava a sistemului de justitie din Romania, care a dus inclusiv la inchiderea unor instante. Nu vorbim de salariile magistratilor. Vorbim de lipsa fondurilor de la buget pentru ca judecatoriile, tribunalele si curtile de apel sa functioneze.

Din punctul meu de vedere acesta este un raport partizan.

Europa Libera: De partea cui acest partizanat?

Renate Weber: Partizanat de partea guvernului. De vreme ce nici una dintre actiunile negative ale guvernului nu este mentionata ca atare, eu ce pot sa cred?
Avem, de pilda, adoptarea celor doua coduri penal si civil prin angajarea raspunderii. Raportul nu critica acest lucru, spune doar ca va fi necesar ca celelalte doua coduri sa fie amplu dezbatute si sa fie adoptate printr-o procedura parlamentara fireasca. Deci in tot ceea ce acest govern nu a facut sau a facut prost, raportul tace.

Europa Libera: Este adevarat, dar pe de alta parte, iata prezinta situatia sutelor de dosare de la DNA si a numarului inexistent de solutii date in instante pe aceste dosare.

Renate Weber: DNA-ul este un fel de “copilul favorit” al Comisiei Europene dar eu nu imi schimb parerea cu privire la modul defectuos in care lucreaza DNA-ul. Dar sigur ca da, este o problema cu faptul ca instantele intarzie nepermis de mult solutionarea dosarelor de coruptie, cu faptul ca solutiile sunt un fel de “prima de incurajare” a actelor de coruptie. Dar si aici am o observatie. Nu trebuie sa impunem reguli care sa faca acest sistem sa functioneze si mai in afara statului de drept. Si va dau un exemplu: se vorbeste in raport, iarasi in cateva randuri, de “un grup de lucru” care sa vina cu un set de propuneri si recomandari cu privire la cum se individualizeaza pedepsele in cazul actelor de coruptie. Iertati-ma dar asa ceva era posibil in statul in care din nefericire m-am nascut si am crescut, pentru acele timpuri, acel regim. Cum sa spui asa ceva? Intr-un stat de drept, legea este care spune maximul si minimul de pedeapsa, legea este cea care spune cum se individualizeaza pedepsele si la final, judecatorul este cel care o aplica. Eu am trait vremurile in care Curtea Suprema de Justitie dadea decizii de indrumare care efectiv modificau legile sau adaugau la lege. Eu nu mai vreau sa mai traiesc acele timpuri si inca si la recomandarea Comisiei Europene.

Traim intr-o Europa in care sunt foarte multi oameni din conducerea diferitelor state care se exprima dur la adresa Romaniei. Eu nu spun ca ei nu au dreptate in legatura cu multe lucruri rele care se intampla in tara si in legatura cu care eu insami sunt nemultumita. Numai ca exista, daca vreti, un fel de asteptare, a cetatenilor din diferite tari ca aceste tari gen Romania, Bulgaria, sa fie puse la colt. Astfel de rapoarte pot influenta luarea unor decizii: fie ca vorbim de Spatiul Schengen, de accesul la fonduri, sau aderearea la zona Euro.
XS
SM
MD
LG